PlusVoorbeschouwing

Sifan Hassan gaat voor goud: ‘Beseffen mensen hoe knap dit is?’

In een roerige week gaat Sifan Hassan zaterdagavond voor haar tweede wereldtitel. Goud op de 1500 meter na haar winst vorige week op de 10.000 meter zou een unieke prestatie zijn.

Pim Bijl
Haar prestaties van de voorbije jaren hebben van Sifan Hassan een goedbetaalde atleet gemaakt. ‘Ze kan lopen waar ze maar wil lopen. Kan altijd kiezen.’ Beeld ANP/Robin van Lonkhuijssen
Haar prestaties van de voorbije jaren hebben van Sifan Hassan een goedbetaalde atleet gemaakt. ‘Ze kan lopen waar ze maar wil lopen. Kan altijd kiezen.’Beeld ANP/Robin van Lonkhuijssen

Rens Blom wil zijn eigen prestatie niet bagatelliseren, maar doet het toch. Zijn gouden medaille bij het polsstokhoogspringen in 2005, de eerste ooit voor Nederland op de WK atletiek, slaat hij echt lager aan dan die van Sifan Hassan op de 10.000 meter een week geleden. “Zij heeft miljoenen concurrenten en was veruit de beste. Realiseren mensen zich wel hoe knap dat is?”

“Kijk, in het polsstokhoogspringen zijn misschien tienduizend mensen te vinden die het beheersen, maar iedereen ter wereld heeft ­weleens tegen iemand een sprintje getrokken. Iedereen kan een stuk gaan hardlopen. Het is de meest pure vorm van competitie. Dat maakte de twee wereldtitels van Dafne Schippers op de 200 meter en nu die op de 10.000 meter van Hassan zo bijzonder.”

Blom, Schippers en Hassan zijn de enige Nederlandse gouden medaillewinnaars in de historie van de WK atletiek. En de kans is reëel dat Hassan zaterdagavond ook haar lievelingsafstand, de 1500 meter, wint. Maar het ene goud is het andere niet. Qua beleving, impact, aandacht zijn er grote verschillen. Hassan behaalde haar titel vorige week in hetzelfde weekeinde als ­Annemiek van Vleuten op de racefiets in York­shire, en dan was er nog de regenbooghoop van Mathieu van der Poel. De euforie in de dagen na het goud van Hassan viel in het niet bij die van Schippers zo’n vier jaar geleden in Peking.

Bij de eerste wereldtitel van Schippers op de 200 meter stond Nederland op zijn kop. Niet een dag, of een week, maar langer. Het leven van Schippers veranderde voorgoed, ze had grote moeite met haar status als ster. Rond Hassan lijkt geen sprake van een hype. Blom: “Bij een sprintnummer hebben mensen zoiets van: dat is vet! Bij de 25 rondjes van een 10.000 meter minder. Dat is niet terecht.”

Ook hij peilde het sentiment. “En ik merk om mij heen dat mensen zich afvragen: waar komt ze ook alweer vandaan? Ze zijn iets minder enthousiast. Ik vind dat gek, maar dat ze niet in Nederland is geboren en in Amerika traint, zal de hype een beetje drukken.”

Aimabel

De 26-jarige Hassan werd geboren in Ethiopië. Zo’n tien jaar geleden zette haar moeder haar op het vliegtuig naar Nederland. Ze bleek een waanzinnig looptalent en kreeg eind 2013 een Nederlands paspoort. Ze voelt zich het meest thuis in Nederland, dost zich op toernooien graag in extra oranje uit en kreeg van de week bij de teammeeting in Doha nog een luid applaus. Tegelijkertijd is ze maar weinig in Nederland sinds ze drie jaar geleden de overstap maakte naar de trainingsgroep in Portland. Sindsdien is haar Nederlands ook achteruitgegaan. Bij tv-­interviews wordt ze soms ondertiteld.

Honoré Hoedt was haar coach tijdens haar ­razendsnelle opmars en had in 2015 en 2016 al gegronde hoop op een wereld- en olympische ­titel. Tactische missers en een blessure stonden die droom toen nog in de weg. Hassan was toen ook al absolute wereldtop, maar behalve Nike meldden zich vrijwel geen sponsors. Dat komt deels door haar afkomst, zegt Hoedt. “Het is geen blond meisje uit de polder, maar een donker meisje uit Ethiopië. Ik wil niet zeggen dat het met discriminatie te maken heeft, maar sponsors trekken pas de beurs als ze verliefd op iemand zijn.”

En op slag ‘verliefd’ worden op Hassan bleek niet eenvoudig. Hoedt: “In eerste instantie heeft ze niet altijd een heel aimabele uitstraling. Dat komt pas als je haar beter kent. Ze heeft een zeer ontwikkeld wantrouwen, argwaan om haar verhaal te moeten doen, moeite om zichzelf te presenteren zoals ze echt is.”

Wereldrecord

Hoedt praatte als brugman om haar over te ­halen mee te werken aan een door Wilfried de Jong gemaakt portret voor Holland Sport. “Ze had zoiets van: weer zo’n kerel die alles van mij wil weten. Maar uiteindelijk deed ze het. Ze kreeg in vijf draaidagen een leuke klik met het team, vertrouwde haar omgeving en liet zichzelf zien.”

Haar prestaties van de voorbije jaren hebben van Hassan inmiddels een goedbetaalde atleet gemaakt. Ze is vaste klant in de prestigieuze Diamond League. Haar startgelden en premies rond wedstrijden zijn verhoogd, nu ze al jaren een internationale topper is. Dit jaar maakte haar wereldrecord op de Engelse mijl binnen het wereldje veel los. “Ze kan lopen waar ze maar wil lopen. Kan altijd kiezen,” zegt Sander Ogink van haar Nederlands gewortelde management Global Sports. “Van de 800 meter op de baan, tot de halve marathon op de weg dit najaar in Valencia.”

Dubieuze coach

Haar ongekende veelzijdigheid kan ze zaterdag worden onderstrepen met winst op de 1500 meter. Het zou een unieke combinatie vormen met het goud op de 10.000 meter. Hassan is favoriet, al moet ze onder andere afrekenen met olympisch en wereldkampioen Faith Kipyegon. Het zou haar de koningin van de WK maken.

Alleen zullen daarna ook weer de vragen volgen over haar coach Alberto Salazar, die deze week voor vier jaar geschorst werd vanwege ­dopingovertredingen. Het Nike Oregon Project, waar Hassan zich in 2016 bijvoegde terwijl ze wist van het onderzoek naar Salazar, ligt zwaar onder vuur. Hassan wordt niet in het onderzoek genoemd, maar koos dus wel voor een dubieuze coach.

“Mensen denken toch: waar rook is, is vuur,” zegt Hoedt. “Ten onrechte, denk ik. In 2015 en 2016 had ze ook al het talent om goud te halen. Maar deze hele zaak is wel jammer en komt door de keuze die ze maakte door daar naartoe te gaan. Zonde, want nu Schippers tegenviel door haar blessure is Sifan de enige diva van het toernooi. Het zal haar populairder maken.”

Hype of niet, volgens Blom moet Hassan er vooral zelf van genieten. Hij ging in 2005 al gauw weer in de modus van ‘hard trainen, hoog springen’. “Sommige huldigingen kan ik mij niet eens meer herinneren, naar andere ging ik niet. Had ik geen zin in. Dat is eigenlijk zonde toch? Achteraf denk ik: goh, had ik maar de tijd genomen er meer van te genieten. Ik hoop dat dat Sifan lukt.”

Meer over