Shorttrackster Suzanne Schulting sportvrouw van het jaar

De Amsterdamse shorttrackster Suzanne Schulting is woensdag uitgeroepen tot beste sportvrouw van 2018. Ajax-verdediger Matthijs de Ligt is het grootste talent.

ANP
Kjeld Nuis en Suzanne Schulting Beeld ANP
Kjeld Nuis en Suzanne SchultingBeeld ANP

De jaarlijkse sportprijzen werden uitgereikt tijdens het Sportgala van sportorganisatie NOC*NSF in Afas Live. Alle winaars op een rijtje.

Sportvrouw: Suzanne Schulting
Shorttrackster Suzanne Schulting (21) sleepte de titel Sportvrouw van het Jaar binnen. De Amsterdamse wongoud op de 1000 meter bij de Olympische Spelen in Pyeongchag. Ook haalde ze met de aflossingsploeg een bronzen plak binnen.

"Ik vind dit heel vet en fantastisch. Het is een ontzettende eer dat ik deze prijs in ontvangst mag nemen. Ik bedank mijn ouders en zusjes. Ik was soms heel vervelend, maar het is uiteindelijk toch allemaal goedgekomen", sprak Schulting, die een speciale dank richtte aan haar teamgenoten Daan Breeuwsma en Sjinkie Knegt.

De gouden medaille van Schulting was een primeur voor Nederland op de Olympische Spelen. Sjinkie Knegt behaalde in Pyeongchang zilver op de 1500 meter en vier jaar eerder in Sotsji brons op de 1000 meter. Yara van Kerkhof verzekerde zich op de Spelen van dit jaar van zilver op de 500 meter.

Schulting hield shorttrackster Jorien ter Mors en wielrensters Anna van der Breggen en Annemiek van Vleuten achter zich. Vorig jaar ging de titel voor beste sportvrouw naar atlete Dafne Schippers.

Suzanne Schulting Beeld ANP
Suzanne SchultingBeeld ANP

Sportman: Kjeld Nuis
Schaatser Kjeld Nuis is gekozen tot Sportman van het Jaar. Hij won op de Olympische Spelen in Pyeongchang goud op zowel de 1000 als 1500 meter.

Turner Epke Zonderland en motorcrosser Jeffrey Herlings waren de andere genomineerden.

Nuis was verbaasd dat hij de prijs kreeg. "Ik zag mijn naam na Epke Zonderland, die is er bij alle verkiezingen bij. En Jeffrey Herlings is de eerste Nederlandse wereldkampioen motorcross. Dus ik ben heel trots. Ik heb er keihard voor gewerkt."

Vervolgens bedankte de olympisch kampioen iedereen uit zijn naaste omgeving voor alle steun die hij kreeg in zijn schaatscarrière. Daar hoorde ook Jac Orie bij, zijn coach die eerder tot beste coach werd uitgeroepen.

Vorig jaar ging de titel voor beste sportman naar wielrenner Tom Dumoulin.

Kjeld Nuis Beeld ANP
Kjeld NuisBeeld ANP

Sportploeg: baanwielrenners
De Nederlandse baanwielrenners zijn uitgroepen tot Sportploeg van het Jaar. Nils van 't Hoenderdaal, Harrie Lavreysen, Jeffrey Hoogland en Matthijs Büchli behaalden in februari op de WK in Apeldoorn de gouden medaille op de teamsprint, het olympische koningsnummer.

Die titel was de kroon op het werk na twee keer zilver op de voorgaande WK's. De teamsprinters voegden daar in augustus in Glasgow nog de Europese titel aan toe. Roy van den Berg nam in die ploeg de plek in van Büchli.

"We zijn ontzettend blij dat we deze prijs mogen ontvangen. Het is een enorme eer. We zijn blij dat onze prestaties door jullie op deze waarden worden geschat," aldus Lavreysen.

"Wat ons als team zo goed maakt, is dat we onze individuele belangen opzij kunnen zetten. Dat dit het mooiste jaar uit onze carrière is, is een feit. Voor de eerste keer is Nederland wereldkampioen geworden op dit onderdeel. Het uiteindelijke doel is goud halen op de Spelen van Tokio.''

De wielrenners wonnen van de hockeyvrouwen en de zeilsters Annemiek Bekkering en Annette Duetz. Vorig jaar werden het Nederlands vrouwenvoetbalelftal uitgroepen tot beste ploeg.

De baanwielrenners Beeld ANP
De baanwielrennersBeeld ANP

Paralympische Sporter: Bibian Mentel
Snowboardster Bibian Mentel (46) is voor de tweede keer in haar carrière gekozen tot Paralympische sporter van het Jaar.

Ze wist op de Paralympische Spelen in Pyeongchang twee gouden medailles te veroveren, op de onderdelen snowboardcross en banked slalom. Mentel heeft inmiddels haar topsportcarrière beëindigd.

"Mijn hemel. Even laten bezinken, hoor," stamelde een geëmotioneerde Mentel. "Allereerst ongelooflijk bedankt dat jullie mij hebben gekozen. Medisch specialisten en fysio. Zonder hen had ik er sowieso niet gestaan."

Mentel bedankte 'uiteraard' ook haar gezin. "Jullie zijn fantastisch. Last but not least: mijn man. Zonder jou had ik het niet gekund. We hebben er samen voor geknokt, super trots op je."

Mentel volgt paralympisch atleet Jetze Plat op, die vorig jaar de titel won.

Bibian Mentel Beeld ANP
Bibian MentelBeeld ANP

Sportcoach: Raemon Sluiter en Jac Orie
Raemon Sluiter en Jac Orie wonnen de titel beste Sportcoach van het Jaar. Nog niet eerder ging de prijs naar twee coaches. Shorttracktrainer Jeroen Otter was de derde genomineerde.

Sluiter kende een sterk jaar als trainer van tennisster Kiki Bertens. Zij pakte dit jaar drie titels, bereikte de kwartfinales op Wimbledon en mocht meedoen aan de WTA Finals. Door haar goede prestaties steeg Bertens dit jaar van de 31e naar de 9e plaats op de wereldranglijst.

Voor Orie was het, na 2003 en 2017, de derde keer dat hij werd uitgeroepen tot beste coach. De schaatstrainer van Team Jumbo behaalde met zijn ploeg bij de Olympische Spelen in Pyeongchang vier gouden medailles.

Orie en Sluiter namen allebei het woord op het podium. Orie deed een oproep om vooral ook de jeugd meer aan het sporten en bewegen te krijgen. "We moeten zuinig zijn op de jeugd."

Sluiter nam nadrukkelijk Bertens mee in zijn dankwoord. "Het is een waanzinnig grote eer om dit traject met haar mee te maken. Ze stond vandaag weer vier uur keihard er alles aan te doen om op het hoogste niveau te tennissen. Ze slaat er zelfs het Sportgala voor over."

Raemon Sluiter en Jac Orie Beeld ANP
Raemon Sluiter en Jac OrieBeeld ANP

Talent: Matthijs de Ligt
Ajax-verdediger Matthijs de Ligt (19) won de Young Talent Award. Hij is de eerste voetballer die de prijs ontvangt.

De Ligt, die onlangs met Ajax de achtste finales van de Champions League bereikte en zich met Oranje plaatste voor de finaleronde van de Nations League, is de opvolger van baanwielrenner Harrie Lavreysen. Die werd eerder op de avond met het Nederlands baanwielrenteam uitgeroepen tot sportploeg van het jaar.

Carrièreprijs voor Marianne Timmer
Voormalig schaatskampioene Marianne Timmer (44) heeft de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs ontvangen. De oeuvreprijs is na het overlijden van 'vliegende huisvrouw' Blankers-Koen in 2004 in het leven geroepen om de allergrootste sportlegendes uit de Nederlandse geschiedenis te eren.

Timmer verraste op de Olympische Winterspelen van 1998 in Nagano met goud op de 1000 en de 1500 meter. Op diezelfde Japanse ijsbaan veroverde ze in 2004 als eerste Nederlandse vrouw in de schaatsgeschiedenis de wereldtitel sprint.

In 2006 kleurde ze de Spelen van Turijn door acht jaar na haar olympische dubbel van Nagano wederom het olympisch goud weg te kapen op de 1000 meter.

In 2010 stopte Timmer, mede vanwege blessures, met schaatsen op topniveau, Ze bleef wel in de schaatssport actief.

Marianne en Henk Timmer in 2015. Beeld ANP
Marianne en Henk Timmer in 2015.Beeld ANP
Meer over