Achtergrond

Serena Williams jaagt op 24ste grand slam

Als Serena Williams Wimbledon wint, staat ze op 24 grandslamtitels en evenaart ze het record van de nu 76-jarige Margaret Court.

Eline van Suchtelen
Serena Williams won in de achtste finale eenvoudig van Carla Suarez. Beeld AP
Serena Williams won in de achtste finale eenvoudig van Carla Suarez.Beeld AP

Journalisten bleven er maar naar vragen tijdens haar persconferentie. Of Serena Williams gemengd dubbelspel zou spelen met Andy Murray? “Willen jullie het heel graag?” vroeg Williams met een knipoog. “Vooruit dan. Oké, ik doe het voor jullie. Ik kan wel wat wedstrijden gebruiken.”

Williams had voor Wimbledon begon dit jaar nog maar elf wedstrijden gespeeld. Ze was veel geblesseerd. In Indian Wells kreeg ze last van een virus waardoor ze uitgeput en duizelig op de baan stond. In Miami en Rome had ze last van haar linkerknie. Vlak voor Roland Garros werd ze in Disneyland zelfs gespot in een rolstoel. Een voorzorgsmaatregel.

Op Wimbledon voelt de kampioene zich langzaam maar zeker weer de oude. Maandag plaatste ze zich eenvoudig voor de kwartfinale, met een overwinning op de Spaanse Carla Suarez Navarro (6-2 6-2). “Ik heb hier meer wedstrijden gespeeld dan in de afgelopen vijf maanden bij elkaar. Ik ben blij dat ik überhaupt weer kan lopen.”

Williams jaagt in Londen op haar felbegeerde 24ste grandslamtitel, waarmee ze het record van Margaret Court kan evenaren. In de kwartfinale wacht dinsdagmiddag een gevaarlijke tegenstander: Alison Riske. De 29-jarige Amerikaanse is bezig aan haar beste grasseizoen ooit. Ze won in Rosmalen haar tweede WTA-titel, nadat ze vijf matchpoints had overleefd in de partij tegen Kiki Bertens.

Riske nam haar aanvallende spel mee naar Wimbledon, waar ze maandag de nummer één van de wereld en kersverse winnares van Roland Garros Ashleigh Barty uit het toernooi sloeg (3-6 6-2 6-3). Williams, die Riske goed kent en weleens met haar dubbelt, is gewaarschuwd.

De tennisveteraan speelt elke partij beter. Ze speelt zo veel mogelijk wedstrijden om ritme op te doen, nu haar blessure onder controle is. Vandaar haar deelname aan het gemengd dubbelspel met Murray.

Williams maakte vorig jaar op Roland Garros haar comeback na haar zwangerschap. Ze won in 2017 op de Australian Open haar laatste grandslamtitel; toen zat baby Alexis Olympia al in haar buik.

Sprookje

In Parijs strandde ze nog in de vierde ronde. Op Wimbledon en de US Open stond ze weer in de finale. Dit jaar staat Williams voor het eerst sinds de geboorte van haar dochter weer in de mondiale toptien. Maar Williams is niet zo bezig met haar positie op de ranglijst. Zij is gebrand op haar volgende grandslamtitel, nummer 24.

Het kost haar weinig moeite te spelen, zei ze. Ze weet niet beter dan dat ze elke dag haar bed uit komt om haar werk te doen. Tennissen, krachtsessies, altijd bezig het beste uit zichzelf te halen op de baan.

Ze zag in Londen hoe de vijftienjarige Cori Gauff bezig was met een sprookje. Het herinnerde Williams aan haar eigen jeugd, toen ze samen met zus Venus getraind werd door haar vader. Gauff verloor gisteren van de voormalige nummer één van de wereld Simona Halep.

Williams had genoten van de prestaties van de tiener, die ooit een poster van Serena boven haar bed had. “Zo geeft de ene generatie het door aan de andere. Het is geweldig haar hier te zien. Toen ik vijftien was, was ik nog lang niet zo ver. Ik keek voornamelijk cartoons.”

10.000 euro boete voor Williams
Serena Williams moet 10.000 dollar betalen aan de All England Club. Williams heeft volgens de organisatie een van de banen vernield met haar racket tijden een training voorafgaand aan het toernooi. Williams speelt dinsdagmiddag in de kwartfinales tegen haar landgenote Alison Riske.

Meer over