Sedoc wint goud op EK

BIRMINGHAM - In een zinderende finale heeft atleet Gregory Sedoc op het EK indooratletiek in Birmingham het goud gegrepen op de 60 meter horden. De Amsterdammer bleef oud-trainingsmaatje bij AAC Marcel van der Westen, die zilver pakte, net voor.Na de finale was lange tijd onduidelijk wie van de twee had gewonnen. ''Ik dacht tweede of derde, en ik hoopte alleen maar dat die Spanjaard (Jackson Quinonez, red.) het niet zou zijn,'' glunderde Sedoc.

Zelfs het bekijken van de finishfoto verschafte bij de Europees kampioen geen duidelijkheid. ''En toen hoorde ik mijn naam. Gregory Sedoc, Europees kampioen. Ik besef het helemaal niet. Dat zal later wel komen.''

De ereronde van de 'hordentweeling' Sedoc en Van der Westen toonde dat vriendschap in de topsport wel degelijk kan. ''Natuurlijk baalde ik een beetje dat ik tweede was,'' lachte Van der Westen. Maar hij droeg zijn vroegere trainingsmaat op de schouders rond en wist van gekte nauwelijks wat hij moest doen.

De introverte landmachtsergeant Sedoc en de extraverte vermogensbankier Van der Westen vierden hun feestje als een dubbeldikke revanche op het niet zo verre verleden. Minder dan een jaar geleden werd het tweetal door hun toenmalige coach Ineke Bonsen aan de kant gezet. De maatjes van het Amsterdamse AAC zouden te weinig ambitie tonen, niet genoeg over hebben voor hun sport.

Van der Westen overwoog helemaal te stoppen, Sedoc - lid van de topsportselectie van Defensie - dacht aan een sabbatical, maar werd door zijn bazen tot de orde geroepen. ''Ik wilde eigenlijk helemaal geen indoor doen dit jaar,'' stamelde Van der Westen. ''Ik kan nu al bijna niet meer wachten tot het outdoorseizoen begint. Mijn start is niet zo goed. Dus ik kan eigenlijk veel beter uit de voeten op de 110 meter horden.'' En Sedoc, iets minder een bluffer dan zijn vriend: ''Blijkbaar heeft de scheiding (van Bonsen, red.) ons geholpen.''

Van trainingsmaatjes werden ze iets meer elkaars concurrenten omdat ze ieder een andere begeleiding kozen. Sedoc traint in Duitsland bij Ulli Knapp op schema's van Marita van Zwol, Van der Westen verruilt elke donderdagavond zijn driedelige bankierspak voor zijn hordenloperskloffie in België, waar hij traint bij Wim Vandeven en Lieve van Mechelen. Op zondagavond keert hij weer terug naar Amsterdam.

De nieuwe aanpak werkt, zo blijkt. Beide lopers waren nog nooit zo snel. Het huidige Nederlandse record van Robin Korving (7.60 seconden) zal niet lang meer in de boeken staan en het tweetal zet nu al in op de finale van de 110 meter horden op het WK in Osaka. ''Ook al doen daar drie Amerikanen en die snelle Fransman mee,'' nuanceerde Sedoc. ''Niet zo voorzichtig, nu mogen we even alles zeggen,'' grijnsde Van der Westen.

De plotselinge medaille-oogst op de 60 meter horden zette de prestatie van meerkampster Karin Ruckstuhl een beetje in de schaduw. Tijdens een vijfkamp van uitzonderlijk hoog niveau vocht zij zich naar een meer dan verdiende bronzen medaille.

De Engelse Kelly Sotherton en Ruckstuhl wilden zich niet zomaar gewonnen geven aan de onverslaanbaar geachte Zweedse Carolina Klüft. Al vijf jaar won ze alle meerkampen waaraan ze deelnam. Gisteren was het niet anders. Maar Klüft moest op de afsluitende 800 meter tot het uiterste gaan om zich Sotherton van het lijf te houden. Ruckstuhl zette een indrukwekkende reeks (60 meter horden, hoog, kogel, ver en 800 meter) neer met vier persoonlijke records.

© Het Parool, 03-03-2007

Meer over