Update

Sedoc met zege naar hoorzitting

Gregory Sedoc heeft een dag voor zijn hoorzitting bij het Instituut Sportrechtspraak wegens overtreding van de dopingreglementen een internationale wedstrijd in Kassel gewonnen. De atleet uit Almere zegevierde woensdagavond in de Duitse plaats op de 110 meter horden in 13,55 seconden.

ANP
null Beeld anp
Beeld anp

In de series was Sedoc op 13,57 uitgekomen. Marcel van der Westen eindigde als vijfde in 13,89.

Donderdagavond in Nieuwegein hoopt Sedoc zijn nabije toekomst als atleet te redden. In mei werd duidelijk dat hij in achttien maanden tijd drie keer in de fout was gegaan met zijn 'whereabouts', zodat hij dopingtests misliep. Maximaal kan hij twee jaar aan de kant worden gezet, waardoor hij de Olympische Spelen kan vergeten.

De laatste overtreding was in februari, toen Sedoc op het laatste moment alsnog een startplek kreeg bij een grote internationale indoorwedstrijd in Stuttgart. Sedoc besloot de late uitnodiging aan te nemen, maar vergat de verandering van plannen door te geven. 'Ik was niet op de plek waar ik zou moeten zijn, maar iedereen heeft me kunnen zien lopen in Stuttgart. Ik begrijp dat er regels zijn, maar je kunt ook overdrijven', zo kijkt hij vooruit naar de hoorzitting.

De Atletiekunie moest na de derde blunder in actie komen en de zaak aandragen bij het Instituut Sportrechtspraak. Sedoc mocht echter tot na de behandeling en uitspraak blijven lopen. Gezien het feit dat het administratieve overtredingen betrof, wilde de Atletiekunie hem geen ordemaatregel opleggen waardoor hij de start van het buitenseizoen zou missen.

Sedoc liep vervolgens in Hoorn naar 13,44 seconden, genoeg om te voldoen aan de WK-limiet en slechts eenhonderdste van een tel boven de limiet voor de Olympische Spelen. Daarna werd hij ziek. De stress rond zijn 'zaak' hakte er flink in.

'Mijn vorm is hard weggezakt', zei hij een dag voor Kassel. 'Ik ben flink ziek geweest. Het eist zijn tol. Waar ik ook ben of kom, iedereen heeft het erover. Na mijn blessurejaar 2010 ben ik dit seizoen beter dan ooit. Ik pendel tussen Almere en Papendal, ben altijd binnen een half uur controleerbaar. Natuurlijk speelt donderdag dag en nacht door mijn hoofd. Ik ben bang dat ik wedstrijden ga missen, terwijl atletiek mijn leven is.'

Meer over