Schiavone-Stosur in eindstrijd Parijs

PARIJS - Het is een trend: de winnaars van de grandslams bij de vrouwen worden ouder en ouder. Morgen staan met Samantha Stosur en Francesca Schiavone op het court central van Roland Garros twee tennissters 'op leeftijd' tegenover elkaar.

De jaren van tienersterren als Steffi Graf, Monica Seles, Martina Hingis en Maria Sjarapova liggen ver achter ons. Stosur en Schiavone hadden beslist niet dat talent, maar ook zij kunnen nu opgaan voor hun eerste grandslamzege.

Met Jelena Jankovic (25), Stosur (26), Elena Dementjeva (28) en Schiavone (29) plaatsten vier speelsters van een kwart eeuw of ouder zich voor de halve finales in Parijs. In januari op de Australian Open was dat ook al het geval, met Jie Zheng (26), Na Li (27), Justine Henin (27) en Serena Williams (28).

Schiavone, die 23 juni 30 wordt, kan de oudste grandslamwinnares worden sinds Steffi Graf. De Duitse won Parijs in 1999, een week voordat ze 30 werd. De laatste keer dat de finalisten in Parijs samen ouder waren, was in 1986: Chris Evert (31) klopte Martina Navratilova (29).

Schiavone had gisteren een makkie. Dementjeva gaf na de eerste set geblesseerd aan haar kuit op. ''Het is nu klaarblijkelijk mijn tijd. Misschien heb ik in het verleden mijn kansen niet gegrepen, maar waarschijnlijk was ik er gewoon nog niet klaar voor,'' zei de fitte Italiaanse.

Stosur had nauwelijks meer moeite de finale te halen. In exact een uur sloeg ze Jankovic van de baan: 6-1, 6-2. De Australische: ''Ik begrijp na al die jaren steeds beter hoe ik het spel moet spelen, hoe ik mijn sterke punten moet benutten.''

Er zijn meerdere redenen voor 'de vergrijzing'. Olivier van Lindonk, begeleider van talenten bij managementbureau IMG, denkt dat de jeugd niet meer zo snel doorbreekt. ''De nadruk is de laatste jaren steeds meer op de fysieke eisen komen te liggen. Het seizoen is lang, spelers en speelsters willen er zonder blessures doorkomen. De toppers zijn daar heel erg mee bezig, werken meer en meer in het fitnesscentrum, hebben allemaal een fysio bij zich als ze op reis gaan. Een meisje van zestien kan niet zomaar tegen zulke tegenstanders op.''

De laatste tiener die een grandslam won was Maria Sjarapova. Als negentienjarige zegevierde ze in New York (2006), twee jaar jonger won ze al op Wimbledon.

Kristie Boogert, ex-speelster en tv-commentator, weet hoe het is om de overstap van het jeugdcircuit naar de profs te maken. ''Ineens ben je niet meer bijzonder. Je moet leren incasseren. Wie daarmee kan omgaan, komt er uiteindelijk wel, maar het vraagt tijd.''

De reglementen zijn de laatste jaren bovendien aangescherpt. Je moet tegenwoordig minstens veertien zijn en mag slechts een beperkt aantal seniorenevenementen (8, waarvan de meeste op lager niveau) spelen. Pas vanaf het achttiende jaar zijn geen beperkingen meer. (EDWARD SWIER)

Francesca Schiavone, bijna 30 jaar: 'Ik ben er nu klaar voor.' AP Beeld
Francesca Schiavone, bijna 30 jaar: 'Ik ben er nu klaar voor.' AP
Meer over