Schaken gaat wél door, Anish Giri wint

Anish Giri, Nederlands beste schaker, heeft zijn eerste partij gewonnen op het kandidatentoernooi in Rusland. Op het enige topsportevenement dat wel doorgaat mag hij nog hopen op de eindwinst.

Roelf Jan Duin
Anish Giri met grootmeester en voormalig wereldkampioen Anatoli Karpov vorige week bij het toernooi in Rusland. Beeld Alexei Kolchin/TASS
Anish Giri met grootmeester en voormalig wereldkampioen Anatoli Karpov vorige week bij het toernooi in Rusland.Beeld Alexei Kolchin/TASS

Terwijl de hele mondiale sportwereld op z’n gat ligt, ging het kandidatentoernooi schaken in Rusland vorige week van start alsof er niks aan de hand is. Handen worden bij de eerste zet niet meer geschud, en toeschouwers zijn ook niet welkom, maar de grootmeesters zitten wel urenlang ruim binnen een straal van anderhalve meter tegenover elkaar.

Het systeem van de kandidatentoernooien is dikwijls bekritiseerd, ook door regerend wereldkampioen Magnus Carlsen zelf. Veel schakers zouden liever een jaarlijks of tweejaarlijks WK zien, waarna de winnaar zich wereldkampioen mag noemen. Maar de schaakwereld is ondoorgrondelijk, en dus moeten acht schakers zich drie weken lang door een loodzwaar kandidatentoernooi heen worstelen om te bepalen wie later dit jaar Carlsen mag uitdagen voor een tweekamp. Het is alsof je een WK voetbal met 32 landen houdt, waarbij de winnaar na afloop één wedstrijd mag spelen tegen de wereldkampioen van vier jaar eerder.

Droogkomisch

Carlsen laat zich deze dagen overigens niet helemaal onbetuigd: op de website Chess24 geeft hij vanachter zijn computer live commentaar op de wedstrijden. Dat geeft een boeiend

inzicht in de gedachtegang van misschien wel de beste schaker aller tijden. Die is razendsnel en veelal onnavolgbaar voor normale sterve­lingen, maar zijn opmerkingen zijn vaak ook droogkomisch. “Ik sta uiteraard 100 procent achter Anish Giri,” zei hij licht spottend over de Nederlander, die hem via Twitter vaak pest en provoceert.

Twitteren gaat Giri soms beter af dan schaken. Na een tegenvallend toernooi in Wijk aan Zee begin dit jaar speelde hij de eerste week op het toernooi in Jekaterinenburg ook slechts een bijrol. Hij verloor de eerste partij tegen de Rus Ian Nepomniachtchi en kwam vervolgens vier partijen niet verder dan remise, waarbij hij zondag een gewonnen stelling uit handen gaf.

Uitputtend eindspel

Maandag tegen de Rus Alekseendro Kirill, op papier niet de sterkste speler van het achttal, lukte het Giri eindelijk om wel te winnen. Net als een dag eerder kwam de Nederlander beter te staan, waarna Giri met een pion meer een uitputtend en zeer technisch eindspel in ging. Het duurde uiteindelijk meer dan zeven uur en 99 zetten voor Kirill zich gewonnen gaf.

Daarmee mag Giri na zes van de veertien partijen nog blijven hopen op de eindoverwinning. De beste papieren heeft echter Nepomniachtchi, die met 4,5 uit zes aan de leiding gaat. Maar met nog een kleine twee weken voor de boeg is nog alles mogelijk, inclusief het tussentijd afgelasten van het evenement.

Meer over