Nieuws

Schaatsers Wijfje, Conijn, N’tab en Snellink mogen als reserve naar Olympische Spelen

De schaatsers Melissa Wijfje, Merel Conijn, Dai Dai N’tab en Beau Snellink gaan als reserves mee naar Peking voor de Olympische Spelen. Zij wisten zich eind vorige maand op het olympisch kwalificatietoernooi in Thialf niet te plaatsen, maar mogen alsnog met TeamNL mee naar China.

ANP
Melissa Wijfje maakt een kans om toch aan de start te verschijnen in Peking, al is daar pech van een gekwalificeerde deelnemer voor nodig. Beeld ANP
Melissa Wijfje maakt een kans om toch aan de start te verschijnen in Peking, al is daar pech van een gekwalificeerde deelnemer voor nodig.Beeld ANP

Schaatsbond KNSB wil reserves achter de hand hebben voor het geval geselecteerde deelnemers vanwege coronaperikelen of een blessure niet in actie kunnen komen.

“Wij willen in deze ingewikkelde tijden optimaal voorbereid zijn om adequaat te kunnen inspelen op eventuele tegenslag binnen de selectie,” zegt technisch directeur Remy de Wit. “Als om wat voor reden ook een van onze achttien schaatsers moet afhaken, moeten we de beste denkbare vervanger klaar hebben staan.”

Wijfje, Conijn, N’tab en Snellink vliegen op 26 januari met de olympische equipe naar Peking. Tot de eerste zogeheten technische meeting op de Winterspelen (op 4 februari voor de schaatssters en op de 5 februari voor de schaatsers) mag de KNSB een reserve inzetten. Daarna is dat niet meer mogelijk.

De reserves mogen trainen op de olympische baan en zijn volgens De Wit ‘min of meer’ onderdeel van de olympische ploeg. Ze verblijven in een hotel in de Chinese hoofdstad. Ook als de reserves niet nodig blijken te zijn, mogen ze gedurende de Spelen wel in Peking blijven, als ze dat wensen.

N’tab eindigde vorige maand op het OKT als tweede op de 500 meter, achter de verrassende winnaar Merijn Scheperkamp. Hoewel de sprinter in de door de KNSB opgestelde selectievolgorde boven Sven Kramer (5000 meter) stond, kreeg Kramer toch de voorkeur omdat hij ook op de ploegenachtervolging nodig is. De 20-jarige Conijn greep zowel op de 3000 als de 5000 meter net naast een olympisch ticket.

Meer over