Schaatser Dai Dai Ntab is helemaal terug

Met eerdere mislukte kwalificaties nog in het geheugen sprintte Dai Dai Ntab (25) vrijdag overtuigend naar winst op de 500 meter op het World Cup Kwalificatie Toernooi. “Ik ben wel eens eerder favoriet geweest en toen zat ik later gewoon in mijn pyjama thuis. Dat wil ik niet nog eens meemaken.”

Pim Bijl
Dai Dai Ntab snelde op de 500 meter naar een tijd van 34,79 en bleef daarmee Kai Verbij en Ronald Mulder ruim voor. Beeld BSR Agency
Dai Dai Ntab snelde op de 500 meter naar een tijd van 34,79 en bleef daarmee Kai Verbij en Ronald Mulder ruim voor.Beeld BSR Agency

De spanning was dus groot, deze vrijdagavond, net als de opluchting na zijn race, toen hij in 34,79 seconden met overmacht naar de winst was gereden. “Dit is bevrijdend. Ik was wel zelfverzekerd, maar ik wilde geen fouten maken. En of je nu Sven Kramer, Dai Dai Ntab of wie dan ook bent, dat maakt allemaal niet uit. Het blijft spannend. Dit was de eerste echte test van het seizoen, de eerste rit dat er vooral veel te verliezen valt.”

Ntab spreekt uit ervaring. Door twee valse starts miste hij eerder de Olympische Spelen. En een jaar geleden, op het World Cup Kwalificatie Toernooi, was hij boos en uitte hij forse kritiek op de naar zijn mening treuzelende starter. Hij was vijfde geworden en miste de wereldbekerwedstrijden. Een winter volgde waarin de grote ­belofte op de sprint achter de feiten aanliep en nooit meer het goede ­gevoel terugkreeg. “Het was het eerste seizoen waarin ik mij niet verder ontwikkelde. Het was een seizoen waarin ik mezelf niet echt was. Fysiek niet, op de baan niet, ik schaatste ­ongemakkelijk.”

Dit keer maakte Ntab geen fout en is hij verzekerd van deelname aan de eerste vier wereldbekerwedstrijden in Minsk (Wit-Rusland), Tomaszów (Polen), Nur-Sultan (Kazachstan) en Nagano (Japan). Ook Kai Verbij, ­Ronald Mulder, Lennart Velema en Hein Otterspeer hebben zich geplaatst. Olympisch kampioen Kjeld Nuis, Michel Mulder en vaste waarde Jan Smeekens vertrokken allen uit Thialf zonder startbewijs voor de 500 meter.

Comeback Ter Mors

Bij de vrouwen toonde drievoudig olympisch kampioen Jorien ter Mors (29) zich de beste op de 1500 meter. Ze finishte in een tijd van 1.54,22. Daarmee verwees ze Antoinette de Jong, de winnares van vorig jaar, naar de tweede plek (1.54,98). Ireen Wüst reed met 1.55,09 de derde tijd.

De andere twee tickets voor de eerste wereldbekers gingen naar Melissa Wijfje en Reina Anema. Carlijn Achtereekte, olympisch kampioen op de 3000 ­meter, was als nummer zes de eerste verliezer.

“Deze race voelde goed en sterk,” zei Ter Mors, die vorig seizoen door een knieoperatie niet in actie kwam. “Daar was ik vooraf niet zo zeker van, maar gelukkig had ik een goede dag.”

Meer over