Update

Schaatsbond wijkt niet voor massaal protest

ANP Beeld
ANP

HEERENVEEN - Met een ongekende eensgezindheid protesteerde de internationale schaatswereld donderdag tegen de nieuwe 'lijnregel'. Maar tot direct succes leidde de opstand niet. Ook tijdens de komende wereldbekerwedstrijden in Heerenveen zullen rijders een diskwalificatie riskeren wanneer ze op het rechte stuk buiten hun baan belanden.

De Nederlandse schaatsers, die het initiatief namen tot het protest, verzamelden de afgelopen dagen circa 130 handtekeningen van collega's die wilden dat de 'dr. Bibber-regel' uit het reglement wordt geschrapt. Onder zware druk besloot de technische commissie van de internationale schaatsbond ISU, dat deze zomer de omstreden regel bij het congres in stemming bracht, de dialoog aan te gaan met de boze rijders. Maar tot een oplossing kwam het niet.

''We nemen hun argumenten serieus, maar het is niet mogelijk om voor vrijdag deze regel in te trekken'', vertelde de Noor Tron Espeli, voorzitter van de technische commissie, na afloop van een bijeenkomst in een hotel in Wolvega. Wel zegde Espeli toe dat ''marginale fouten'' niet direct tot diskwalificatie zullen leiden. Pas na twee overtredingen wordt een rijder uit de uitslag geschrapt. De schaatsers hebben zich erbij neergelegd dat de regel niet direct wordt ingetrokken, maar willen de komende tijd wel de druk verhogen om alsnog hun doel te bereiken.

Onder meer Sven Kramer, Mark Tuitert, de Tsjechische rijdster Martina Sablikova, de Rus Ivan Skobrev en Christine Nesbitt uit Canada woonden het overleg bij. Tuitert vertelde na afloop dat Espeli hem absoluut niet heeft kunnen overtuigen. ''Zijn argumenten rammelen aan alle kanten'', sprak hij. ''Voor dit weekeinde kijken we naar de meest werkbare situatie en hebben ze toegezegd dat de regel niet al te streng word toegepast. Maar ik ben pas tevreden als die hele regel weg is.''

De schaatsers benadrukken dat in deze sport men juist snelheid genereert door een zijwaartse beweging, waardoor het wel eens kan gebeuren dat je even buiten je baan komt. Dat heeft - op het rechte stuk - overigens nog nooit tot gevaarlijke situaties geleid. Daarnaast had de ISU al een regel waarin vermeld stond dat het hinderen van een opponent (door bijvoorbeeld te ver in de baan van de tegenstander te komen) kan leiden tot diskwalificatie. Daarom vinden de sporters deze nieuwe regel niets toevoegen.

Rigoureuze acties, zoals een staking of het massaal doorkruisen van de lijn, zijn niet aan de orde. ''We geven de ISU de tijd om te zoeken naar een oplossing'', reageerde Kramer. ''We kijken waar ze mee terug komen.'' Maar ook de olympisch kampioen op de 5000 meter is faliekant tegen de nieuwe regel: ''Ze zeggen dat ze hiermee de sport helpen, maar dat is helemaal niet waar. Ze raken de sport in het hart.''

De ISU heeft toegezegd de lijnregel na afloop van het WB-evenement in Heerenveen te evalueren. (ANP)

Meer over