Nieuws

Schaatsbond mikt op NK natuurijs begin volgende week

Gaat vanuit Den Haag het licht op groen, dan schaatsen de marathonschaaters begin volgende week voor het eerst sinds 2013 weer een Nederlands Kampioenschap op natuurijs. Dat is het streven van schaatsbond KNSB.

Arjan Schouten
De eerste toerrijders binden de schaatsen onder op het Veluwemeer.  Beeld ANP
De eerste toerrijders binden de schaatsen onder op het Veluwemeer.Beeld ANP

In samenwerking met House of Sports stelt schaatsbond KNSB nu een plan op voor een coronaproof kampioenschap inclusief bubbel voor de topdivisie (mannen en vrouwen). Als Den Haag dinsdag of woensdag een akkoord geeft voor wedstrijden op natuurijs, dan moeten het ministerie van VWS en de veiligheidsregio’s het NK-plan eerst nog goedkeuren, waarna de organisatie in gang kan worden gezet.

“Normaal is dat een kwestie van een paar dagen, maar dat wordt vanwege corona nu wel ietsje ingewikkelder. De locatie is nu héél bepalend,” legt KNSB-woordvoerder Carl Mureau uit.

Competitieleider Willem Hut is momenteel druk bezig dé perfecte locatie te zoeken. Voorafgaand aan elke winter dienen geïnteresseerde ijsverenigingen een draaiboek in, waar de KNSB bij voldoende ijs uit kan kiezen. Probleem is nu echter dat een potentiële locatie ook coronaproof moet zijn: het publiek moet er eenvoudig weg te houden zijn. Een wedstrijd van A naar B lijkt uit praktische overwegingen dus sowieso uitgesloten.

“Een ijsbaan kun je eenvoudig afsluiten, net als een stadion. Maar het is wel echt de bedoeling om het op écht natuurijs te doen, dus op open water. En dan zo groot mogelijke rondjes,” aldus de woordvoerder.

Héél veilig

Acht jaar geleden werd er voor het laatst geschaatst op het Veluwemeer, daarvoor op de Grote Rietplas nabij Emmen (2012), de Belterwiede in Overijssel (eind 2010) het Zuidlaardermeer (begin 2010) en de Oostervaardersplassen (2009). Al deze namen zingen opnieuw rond, maar ook de naam van het Friese Eernewoude (NK-decor in 1987) valt meermaals.

KNSB en House of Sports lijken op z'n vroegst maandag te kunnen organiseren, als de vorst aanhoudt. “Normaal zou ik zeggen: doe het zaterdag of zondag al, maar het moet wel héél veilig kunnen nu en dat moet allemaal getoetst worden. Dat vertraagt nu allemaal wel iets,” beseft Teun Breedijk, voorheen marathoncoördinator namens de bond en nu ploegleider van AB Vakwerken.

Ook het WK Afstanden in Thialf – donderdag tot en met zondag – zit de KNSB en House of Sports praktisch een beetje in de weg, qua mankracht. De coronabubbel in Thialf loopt tot en met zondag, waarna volledig de focus op het natuurijs kan. Teams en schaatsers staan paraat en zijn al gebrieft over de plannen. Breedijk: “Al die schaatsers laten meteen alles uit hun handen vallen als het licht op groen gaat. Een sneltest, dan veilig de bubbel in, nog een sneltest. En ben je negatief, dan mag je schaatsen.”

Politiek Den Haag lijkt al om, volgens Breedijk. “Nu is het aan ons om te laten zien dat we het ook kúnnen organiseren.”

Meer over