PlusAchtergrond

Sagan blijft populair, ook zonder overwinningen

Caleb Ewan won, maar na de sprint in Poitiers ging het gisteren vooral over Peter Sagan en diens ‘schouderkopstoot’ tegen Wout Van Aert. Het leverde de Slowaak een declassering op.

Daan Hakkenberg
null Beeld EPA
Beeld EPA

Terwijl aan de rechterkant van de weg Peter Sagan zich met hoofd en schouder langs Wout Van Aert bokst, kiest Caleb Ewan wijselijk voor het midden van de Avenue John Fitzgerald Kennedy. Dus staat de kleine Australiër een paar minuten later voor de tweede keer deze Tour op het podium met de bloemen te zwaaien als de jury zich over de videobeelden en de actie van Sagan buigt. Het wekt geen verbazing dat Sagan wordt teruggezet in de uitslag en zo kostbare punten verliest voor de groene trui. Ewan wint, maar Sagan vertolkt als zo vaak de hoofdrol. Goedschiks of kwaadschiks.

Het gevecht op de fiets tussen Sagan en Van Aert is niet nieuw en niet iets van deze Tour. Het is vandaag op de kop af veertien maanden geleden dat Sagan voor het laatst een wedstrijd won. In Colmar tijdens de vijfde etappe van de Tour liet hij diezelfde Van Aert nog net achter zich. Reglementair, en Sagan toonde juichend zijn spierballen in de groene trui.

Niet zichzelf

Veel is anders in deze Tour, vooral door toedoen van corona. Maar ook Sagan is niet de Sagan van voorgaande jaren. In alle jaren dat Sagan Touretappes won, moest hij nog nooit zo lang wachten als dit jaar. Al is een Tour zonder ritwinst Sagan niet vreemd. In 2014 en 2015 won hij niet en ging toch met de groene trui aan de haal. Dit jaar is hij nog niet verder gekomen dan de derde plek op L’Île de Ré. De groene trui is voor hem nog verder weg dan Parijs: Sam Bennett heeft na gisteren 68 punten voorsprong.

Een studie naar Sagan is bijkans moeilijker dan het afronden van een universitaire opleiding kernfysica. Ook na de sprint in Poitiers blijft hij bij het publiek met afstand de populairste renner van het peloton en Sagan lijkt niet gebukt te gaan onder de last van zijn zegedroogte. “Ik voel geen druk,” zegt hij in Châtelaillon-Plage voor de start van etappe 11. “Een rit winnen? We moeten maar zien of het gaat lukken. Ik zou graag voor de achtste keer de groene trui winnen, maar het gaat niets veranderen.”

Dat klinkt raar, maar niet in het wielerleven van Sagan. Hij is recordhouder wielerrecords breken. Zijn palmares is zo dik als het telefoonboek van Monaco, waar hij woont. Drie keer achtereen wereldkampioen. Nooit eerder gedaan. Hij kreeg in de Tour de France 167 keer een groene trui uitgereikt. Op weg naar Poitiers draagt Sagan pas voor de negende keer het truitje van zijn wielerploeg. Alle andere Tourdagen sinds zijn debuut in 2012 reed hij in het geel, groen, wit of de regenboogtrui. Voordat hij werd gedeclasseerd, had hij zijn 23ste tweede plek te pakken. Ook een record.

In Poitiers krijgt hij naast de middelvinger van Van Aert ook de toorn van de wielerwereld over zich heen, maar ook dat is voor Sagan niet nieuw. In 2017 duurde zijn Tour maar vier dagen, nadat hij Mark Cavendish in de boarding had geduwd en naar huis moet. De hele karavaan is in rep en roer.

Groen uit zicht

Grote vraag is of Sagan, 30 jaar, goed genoeg is om zijn Tour met een ritzege nog van enige glans te voorzien aangezien de groene trui uit zicht is. De afgelopen sprints lieten zien dat Sagan voldoende snelheid en ervaring heeft om zich in de massasprints met de besten te meten. Tegelijkertijd is duidelijk dat de Slowaak de genadeloze punch uit zijn hoogtijdagen mist en ook klimmen gaat hem minder goed af als in zijn beste jaren.

“Maar ik vind het nog altijd een fenomenale renner,” zegt Greg Van Avermaet (35), al jaren een van de voornaamste concurrenten van Sagan. “Dan durven mensen te zeggen dat het minder gaat en hij minder gemotiveerd zou zijn, maar hij smijt zich er toch altijd maar weer tussen en staat er altijd weer. Dat is niet zo vanzelfsprekend als het lijkt. Hij is gewoon een supertalent en nog niet uitgeblust.

“Tijdens trainingen is het misschien net iets moeilijker voor hem om zich te motiveren. Maar als hij het rugnummer opspeldt, is hij nog altijd moeilijk te kloppen. En hij is constant in zijn uitslagen, zijn statistieken met plekken in de top 5, top 10 zijn heel indrukwekkend. Zelden zo iemand gezien.”

Ook in de Bora-ploeg geloven ze heilig dat Sagan nog een keer juichend over de streep komt in de Tour. Niemand maakt Sagan zo mee als Daniel Oss, kamergenoot en rechterhand. “Het niveau om hem heen is hoger geworden, dat hoort bij de evolutie van het wielrennen. Dat is alleen maar goed voor de show. Ondertussen worden bij Peter de verwachtingen alleen maar hoger. Ik weet zeker dat hij nog een rit kan winnen. Alleen niet waar en wanneer, dat weet je nooit met hem. Waarschijnlijk wint hij als niemand het verwacht.”

Meer over