Plus

Ruud Gullit haalt uit: ‘Zwarte spelers worden alleen assistent’

Ruud Gullit heeft in het sportmagazine Helden zijn ongenoegen uitgesproken over het beleid van de KNVB. Volgens de voormalige assistent van het Nederlands elftal worden zwarte trainers nog altijd tekortgedaan.

Het Parool
Ruud Gullit. Beeld Getty Images
Ruud Gullit.Beeld Getty Images

Nadat bekend was geworden dat Henk Fraser volgend jaar aan de slag gaat bij FC Utrecht, moest de KNVB op zoek naar een nieuwe assistent van Louis van Gaal. De bond kwam uit bij Edgar Davids. “Goed dat jullie daarover beginnen,” zegt Gullit als de naam van Davids valt. “Elke keer zie je al die donkere spelers die alleen maar assistent mogen worden. Flikker op!”

De afgelopen jaren zijn er diverse zwarte stafleden geweest bij het Nederlands elftal, maar Gullit verbaast zich over de rol die zij kregen. “Wat heeft Patrick Kluivert mogen doen bij het Nederlands elftal? Heeft hij trainingen gegeven? Ik zou het niet weten. Heeft Fraser trainingen gegeven? Misschien één keer, ik weet het niet. Heb ik trainingen gegeven bij Dick Advocaat? Nee! Hij zei dat ik tussen de spelers in moest staan, maar ik heb nooit een training mogen geven.”

Dick Advocaat

“Mij bekruipt het gevoel dat ze dachten na het vertrek van Fraser: we moeten weer iemand hebben die donker is.” Davids en Danny Blind zijn de assistenten van Van Gaal. “Wat gaat Davids doen? Ik heb alweer gelezen dat hij tussen de spelers in moet gaan staan.”

Gullit maakte het zelf ook mee. Onder Advocaat was hij assistent, maar voor zijn gevoel kreeg hij weinig verantwoordelijkheid. “Soms dacht ik bij Advocaat stiekem: zou hij me een keer een training laten geven? Ik heb toch wel wat dingen gewonnen in mijn loopbaan, wel wat dingen gedaan als trainer. De enige die trainingen gaf, was Fred Grim.”

“In wezen liet Advocaat me zien dat hij me niet nodig had voor mijn expertise, maar toch ben ik hem dankbaar dat ik dankzij hem bij het Nederlands elftal heb gewerkt. Als jullie me vragen of ik het weer zou doen, zeg ik: nee, natuurlijk niet.”

Black Lives Matter

De beperkte rol van zwarte personen in het voetbal gaat verder dan alleen op het veld. “MeToo en Black Lives Matter hebben veel teweeggebracht. Als ik naar de KNVB kijk, zijn er nu meer vrouwen, maar niet meer zwarten. Dat is heel apart.”

Gullit zit in de commissie, die zich bij de KNVB inzet tegen discriminatie. “We hebben onze mond vol over gelijke kansen. Als die zich aandienen, zijn er meteen mensen die zeggen: ‘Ja, maar je moet wel de kwaliteit hebben.’ ‘Dat vind ik zo erg, dat klinkt bijna alsof je wil zeggen dat wij geen kwaliteit hebben.”

Meer over