Nieuws

Rugbybond volgt zwembond en weert met regelwijziging trans personen

Het is voor trans personen in rugby voortaan niet meer mogelijk mee te doen aan internationale wedstrijden. De internationale rugbybond IRL meldt dat in navolging van zwembond Fina.

ANP
Een line-out tijdens een wedstrijd tussen Engeland en Ierland in het kader van het zeslandentoernooi voor vrouwen. Beeld AFP
Een line-out tijdens een wedstrijd tussen Engeland en Ierland in het kader van het zeslandentoernooi voor vrouwen.Beeld AFP

De rugbybond reageert hiermee op het verzoek van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), dat vorig jaar richtlijnen aankondigde en federaties vroeg om hun eigen ‘sportspecifieke’ regels te maken.

Het besluit van de Fina leidde tot een hevig debat tussen degenen die vechten voor de rechten van trans personen om vrij te concurreren als vrouwen en degenen die beweren dat ze een oneerlijk fysiek voordeel hebben.

De aankondiging van de International Rugby League betekent dat trans personen worden uitgesloten van de Women’s Rugby League World Cup in november in Engeland. Op dit moment werkt de rugbybond aan een beleid voor trans personen voor 2023.

Sebastian Coe, voorzitter van de wereldatletiekbond, liet maandag weten dat atletiek het zwemmen zou kunnen volgen en mogelijk ook kiest voor een ​​strenger beleid voor trans atleten die deelnemen aan vrouwenevenementen. “Het is mijn verantwoordelijkheid om de integriteit van de vrouwensport te beschermen en dat nemen we zeer serieus. Als dat betekent dat we de protocollen in de toekomst moeten aanpassen, zullen we dat doen,” zei hij.

Meer over