RTL blokkeert populaire filmpjes VI op YouTube

Liefhebbers van voetbalpraatprogramma Voetbal International moeten het voortaan zonder filmpjes op YouTube doen. RTL, dat het programma uitzendt, is begonnen met het blokkeren van de filmpjes waarin onder anderen René van der Gijp, Johan Derksen en Wilfred Genee figureren. De zender hoopt daarmee meer bezoekers naar zijn eigen site te lokken.

Redactie
Fragmenten uit Voetbal International zijn alleen nog maar op de wesbite van RTL te zien. Beeld
Fragmenten uit Voetbal International zijn alleen nog maar op de wesbite van RTL te zien.

Onder verschillende YouTube-accounts werden fragmenten uit het programma dat de Gouden TelevizierRing won geüpload. De bekendste daarvan is SigaarSnor. In de afgelopen 2,5 jaar werden de filmpjes van dit account zo'n 17 miljoen keer bekeken. Veel filmpjes van SigaarSnor staan nu al op zwart.

Voorheen claimde RTL de filmpjes al wel. De zender genereerde zo inkomsten door reclames bij de video's. Op 30 januari is de commerciële zender overgegaan tot een blokkade.

Op Sigaarsnor.blogspot.com staat een reactie op de blokkade: 'Wij (de uploaders) beseffen dat RTL als officiële eigenaar van de beelden het recht heeft tot blokkade over te gaan, maar betreuren dit ten zeerste. Naar onze mening zijn de video's op YouTube goede (en gratis) promotie voor Voetbal International en dragen ze daarmee bij aan de populariteit van het programma op de televisie. Eerder liet men vanuit RTL en Voetbal International ook doorschemeren juist blij te zijn met de online aandacht (op onder meer SigaarSnor.blogspot.com).'

Het betekent wellicht het einde van het populaire blog. 'Op korte termijn betekent de blokkade van de YouTube-video's dat er op SigaarSnor.blogspot.com veel 'gaten' (niet langer werkende video's) zijn ontstaan. Inmiddels ligt bij RTL het verzoek om voortaan RTL XL-video's te embedden op deze site. Mocht dit niet kunnen of mogen, dan zal dit mogelijk het einde van 'SigaarSnor' betekenen', meldt de website.

Meer over