Rosmalen verwelkomt Russische tennisser Medvedev, die wordt geweerd op Wimbledon

Het tennistoernooi van Rosmalen verwelkomt volgende maand Daniil Medvedev, die vanwege de oorlog niet mag deelnemen aan Wimbledon. Het Nederlandse grastoernooi weigert mee te doen aan ‘discriminatie op basis van nationaliteit’.

ANP
Daniil Medvedev. Beeld Getty Images
Daniil Medvedev.Beeld Getty Images

‘Gezien de situatie in Oekraïne begrijpen we dat er vragen zijn over de deelname van Medvedev en andere Russische tennisspelers en speelsters aan Libéma Open,’ aldus de toernooileiding. ‘Glashelder is dat het toernooi de Russische invasie in Oekraïne met klem veroordeelt en intens meeleeft met de miljoenen onschuldige mensen die door de aanhoudende oorlog worden getroffen.’

Vanwege de oorlog in Oekraïne besloot Wimbledon tennissers uit Rusland en Belarus deze zomer te weren op het meest prestigieuze tennistoernooi ter wereld. Het toernooi van Rosmalen, dat geldt als een voorbereidingstoernooi voor Wimbledon, heet tennissers uit die landen een paar weken eerder wél welkom.

‘Het toernooi maakt tevens deel uit van het ATP/WTA-circuit en volgt en steunt het standpunt van beide internationale tennisorganisaties met betrekking tot discriminatie op basis van nationaliteit. Dit betekent dat spelers uit Rusland en Belarus op persoonlijke titel kunnen deelnemen aan ATP/WTA-toernooien, onder een neutrale vlag. Spelers hebben het recht zich in te schrijven,’ luidt de verklaring.

Belinda Bencic

Volgens de toernooileiding is dit ook in lijn met de door de Nederlandse regering ondersteunde richtlijnen van NOC*NSF.

Diverse spelers van naam, waaronder Novak Djokovic en Rafael Nadal, lieten recentelijk weten dat ze het oneens zijn met het besluit van Wimbledon om de Russen en Belarussen te weren in Londen.

Olympisch tenniskampioene Belinda Bencic doet volgende maand ook mee aan het grastoernooi van Rosmalen. De 25-jarige Zwitserse is de nummer 13 van de wereld. Ze pakte afgelopen zomer olympisch goud in Tokio door in de finale de Tsjechische Marketa Vondrousova te verslaan.

Het wordt voor Bencic haar vierde deelname op het Autotron. Zeven jaar geleden bereikte ze de finale: ze verloor toen van de Italiaanse Camila Giorgi.