Update

Ronald Mulder deelt eerste klap uit op 500 meter

Schaatser Ronald Mulder heeft vrijdag bij het olympisch kwalificatietoernooi de eerste 500 meter op overtuigende wijze op zijn naam gebracht. De sprinter van BrandLoyalty zette in Thialf met 34,59 seconden een nieuw baanrecord neer. Dat record was sinds maart 2012 met 34,66 seconden in handen van zijn broer Michel Mulder.

Redactie
null Beeld afp
Beeld afp

Jan Smeekens eindigde vrijdag in 34,73 als tweede, voor Michel Mulder: 34,75. Later op vrijdag is de tweede 500 meter.

De broers Mulder en Smeekens zetten met hun prestaties een grote stap op weg naar de Olympische Spelen in Sotsji. Het verschil met nummer 4 Jesper Hospes (35,05) is behoorlijk groot.

De nummers 1 en 2 van het eindklassement zijn sowieso zeker van de Spelen. Zij nemen op de prestatiematrix van de KNSB namelijk de vijfde en tiende plaats in. Nederland mag totaal tien mannen naar Rusland sturen. De nummer 3 van de 500 meter is 12e op de matrix en schuift wat plekken op als er 'dubbelingen' zijn in de top tien. Dat lijkt bijvoorbeeld te gaan gebeuren met Sven Kramer en Jorrit Bergsma, die donderdag als eerste en tweede eindigden op de 5 kilometer en zaterdag ook op de 10 kilometer favoriet zijn.

De nummer 4, voorlopig dus Hospes, zal enkele dagen geduld moeten hebben. Die schaatser weet aan het einde van het olympisch kwalificatietoernooi pas of zijn prestatie genoeg was. Op de prestatiematrix staat de nummer 4 op de 500 meter op de 15e plek.

De KNSB hanteert de prestatiematrix om in Sotsji de schaatsers met de grootste medaillekansen aan de start te krijgen. Zo wordt de ene afstand hoger gewaardeerd dan de andere.

Meer over