PlusAchtergrond

Roglic zal het zelf moeten doen bergop in de Giro

In de eerste echte bergrit deze Giro begon het langverwachte gevecht tussen de Girofavorieten. Belangrijkste conclusie: Primoz Roglic zat snel alleen.

Daan Hakkenberg
Het peloton beklimt de muur van San Mauricio in Pinerolo, gisteren in de twaalfde etappe van de Giro. Beeld AFP
Het peloton beklimt de muur van San Mauricio in Pinerolo, gisteren in de twaalfde etappe van de Giro.Beeld AFP

Starten in Cuneo en finishen in Pinerolo geldt als een klassieker in het Italiaanse wielrennen. Het was tussen deze twee steden dat in 1949 Fausto Coppi een van zijn mooiste ritten ooit reed. Hij zette uiteindelijk in Pinerolo zijn rivaal Gino Bartali op twaalf minuten. De schrijver ­Dino Buzzati verhaalde daar destijds in literaire bewoordingen over. ‘Vandaag begreep Bartali voor het eerst dat de tijd van verval is gekomen. Dat is triest, ook omdat het een verwijzing is naar ons aller lot.’

Voor de twaalfde etappe van gisteren in de Ronde van Italië, waren al te grote literaire ­beschouwingen niet nodig en waren de verschillen uiteindelijk niet Coppiaans. De etappe was niet 250 kilometer lang en ging niet over vijf bergen, zoals destijds. Drie woorden waren ­genoeg om de rit te karakteriseren: eindelijk, een berg.

Voorbode

De etappe omspande eigenlijk twee wedstrijden. De Italiaan Cesare Benedetti won de rit door een welgemikte aanval in de finale. Hij toonde zich de sterkste én slimste uit een kopgroep van 25 renners met ook de nieuwe roze­truidrager Jan Polanc.

Achter deze vluchters ontspon zich een tweede strijd: het gevecht tussen de klassements­renners. Al vroeg op de beklimming van de Montoso trokken Miguel Ángel López (Astana) en Mikel Landa (Movistar) ten aanval om hun verlies uit de laatste tijdrit wat draaglijker te maken. Ondanks de hulp van ploeggenoten ­hadden López en Landa na een aanval over 35 kilometer op de streep slechts een halve minuut teruggewonnen.

Bauke Mollema had niet de benen om met de besten over de top van de Montoso te komen. Hij sloot in de afdaling wel weer aan en klom naar de zesde plek in het klassement. Vandaag hoopt hij beter voor de dag te komen in de etappe naar Lago Serrù. Het is de eerste aankomst bergop, met de streep op 2247 meter hoogte. Verder viel op dat Primoz Roglic bergop al snel zonder ploeggenoten zat. De kopman van Jumbo-­Visma liet zich tactisch van zijn beste kant zien door amper energie te verspelen aan de achtervolging op López en Landa. Duidelijk is dat het wegvallen in zijn ploeg van Laurens De Plus – en eerder Robert Gesink – zich in de bergen zal ­laten voelen. Nu moet hij zich verlaten op de steun van Koen Bouwman, Sepp Kuss en ­Antwan Tolhoek.

De passage over de Montoso was weliswaar de zwaarste beklimming tot nu toe in deze Giro, het is slechts een voorbode van wat het peloton

nog te wachten staat. Tot de rustdag van maandag zijn er nog twee zware bergritten, daarna volgen vier bergetappes in de Alpen en de Dolomieten. De slotweek is het zwaartepunt van deze Ronde van Italië en begint meteen na de rustdag met de koninginnenrit over de Gavia en de Mortirolo.

Slovenen onder de loep

De UCI bevestigde tegen de website Cyclingnews dat het al sinds 2015 personen uit de Sloveense wielerwereld in de gaten houdt. Vooral Milan Erzen wordt genoemd, de huidige manager van Bahrain-Merida, maar ook de man die veel jonge Sloveense renners begeleidde. Zo zou hij ook met een jonge Primoz Roglic hebben samengewerkt.

Ploegleider van Roglic in deze Giro, Addy Engels, ontkende gisteren tegen het ANP dat Roglic en Erzen ooit met elkaar te maken hebben gehad. Bovendien hoorde hij van UCI-voorzitter David Lappartient dat er geen renners die deze Giro rijden bij betrokken zijn. “We weten hoe Primoz in elkaar zit, we kennen al zijn waarden. Het is een feit dat het Sloveense wielrennen nu in een kwaad daglicht staat. Dat raakt Primoz. Mocht hij weer de roze trui pakken, dan zullen er nog meer vragen volgen.”

Sloveense renners doen het goed op het hoogste niveau, ook deze Giro: Jan Polanc en Primoz Roglic staan momenteel één en twee.

Kick Hommes

Meer over