Roest en Bergsma naar de Spelen, ook Kramer rekent op ticket: ‘Blij, tevreden en opgelucht’

Patrick Roest en Jorrit Bergsma hebben zich op de 5000 meter geplaatst voor de Olympisch Spelen van volgend jaar. Titelverdediger Sven Kramer moest na een sterk optreden op het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) in Thialf genoegen nemen met de derde plek.

Het Parool
Sven Kramer. Beeld Pro Shots / Erik Pasman
Sven Kramer.Beeld Pro Shots / Erik Pasman

Kramer is nog afhankelijk van de resultaten op de andere afstanden of moet een aanwijsplek krijgen. De kans lijkt groot dat de Fries voor de vijfde keer naar de Spelen gaat.

Roest was met 6.08,64 veruit de snelste. Hij is daarmee helemaal zeker van deelname aan de olympische 5000 meter. Met de tweede plek kan Bergsma (6.11,14 ) zijn ticket ook gaan boeken, al zijn er nog scenario's denkbaar dat dat mis zou gaan.

Feestje

De 6.12,29 van Kramer zorgde voor tevredenheid bij het Jumbo-Visma-kamp. “Hij zal misschien wel een feestje willen vieren,” zei winnaar en ploeggenoot Roest bij de NOS.

“Ik ben blij, tevreden en opgelucht,” voegde Kramer zelf toe. “Ik denk dat ik naar de Spelen ga. Zeg nooit nooit, maar ik denk dat ik ook van waarde ben op de ploegenachtervolging en dat ik een goede 5000 meter kan rijden. Ik weet nog niet of ik de tien kilometer hier ook ga rijden.”

Meer over