Roeiers acht stippelen zelf route uit

AMSTERDAM - De roeiers van de acht hebben strijdbaar gereageerd op het voornemen van sportkoepel NOC*NSF hun boot in het olympisch jaar niet te ondersteunen.Ze willen nu zelf de 100.000 euro inzamelen die een goede voorbereiding op het olympisch kwalificatietoernooi mogelijk maakt.

De acht won in 1996 goud op de Olympische Spelen van Atlanta en in 2004 zilver in Athene. De eerste medaille kwam tot stand na een zorgvuldig gepland project van enkele jaren, de laatste medaille was niet verwacht. De acht plaatste zich vier jaar geleden op het laatste moment voor de Spelen.

Sindsdien wordt elk jaar hard gewerkt om een goede acht op het water te brengen, maar met weinig resultaat. In 2005 eindigde de boot als achtste op de WK, in 2006 als veertiende, dit jaar als tiende. De acht miste daardoor plaatsing voor de Spelen en is nu, net als in 2004, aangewezen op het laatste kwalificatietoernooi, in juni.

Over de medaillekansen van de boot heerst echter scepsis. Zo stopte veteraan Gerritjan Eggenkamp omdat hij er niet in eremetaal gelooft. Hij wees erop dat de huidige groep roeiers beduidend minder ervaren is dan die van 2004.

Ook Charles van Commenée, technisch directeur van NOC*NSF, heeft zijn twijfels. ''We moeten het beschikbare geld volledig richten op de kanshebbers.'' Volgens hem zijn dat vooral de mannen-vier-zonder, gevolgd door de mannen lichte-vier-zonder, skiffeur Sjoerd Hamburger en de vrouwenacht.

Van Commenée vindt het 'voorbarig' te stellen dat de geldkraan voor de mannenacht is dichtgedraaid. De sportkoepel buigt zich in december over de besteding van de prestatiegelden. ''Het kan zijn dat de acht er dan buiten valt.''

Emke kan het voornemen van NOC*NSF om de acht niet te financieren 'niet helemaal plaatsen'. ''Dit project is structureel opgezet en ontwikkelt zich nog steeds.'' Hij denkt tussen de 50.000 en 100.000 euro nodig te hebben om een goede voorbereiding op het kwalificatietoernooi mogelijk te maken.

Een gepland trainingskamp in Portugal in december is inmiddels geschrapt, om het geld later te kunnen gebruiken. Emke: ''Ik heb het idee dat de roeiers er nog meer gemotiveerd door raken.''

© Het Parool, 27-11-2007

Meer over