PlusInterview

Roeier Maarten Hurkmans is biseksueel: ‘Ook wij worden soms als minderwaardig gezien’

Roeier Maarten Hurkmans (22), die deel uitmaakt van de Holland Acht, maakte vorige week bekend dat hij biseksueel is. ‘Onze generatie moet het normaal gaan vinden.’

Tom van der Wilt
Maarten Hurkmans (rechts) praat met Holland Achtcollega Mechiel Versluis. Beeld Hollandse Hoogte / Soenar Chamid sportfotografie
Maarten Hurkmans (rechts) praat met Holland Achtcollega Mechiel Versluis.Beeld Hollandse Hoogte / Soenar Chamid sportfotografie

Waarom besloot je je geaardheid juist nu bekend te maken?

“Ik liep er al een tijdje mee rond. Vanaf de zomer van 2018, toen duurde het nog een jaar voordat ik wist hoe het zat. Voor mij was het een opsomming van dingen, ik voelde mij behalve tot vrouwen ook aangetrokken tot een man. Ik wist alleen niet goed op welke manier ik het wereldkundig moest maken. Daarom ben ik de laatste tijd met wat mensen binnen het roeien gaan praten en die zagen in mij een rolmodel. Dat had ik nooit zo bedacht, maar wel dat ik mensen wil helpen.”

“En natuurlijk heeft het te maken met alles wat er nu gebeurt in de wereld. De Black Lives Matterbeweging kun je gedeeltelijk spiegelen aan de lhbti-gemeenschap. Ook wij worden soms als minderwaardig gezien. Ik hoop dat ik daar iets aan kan veranderen. Dat mensen anders gaan denken. Onze generatie moet het normaal gaan vinden. Sociale media met hun influencers zijn een goed podium, al zullen sommige groepen het nooit accepteren.”

Hoe wil je die verandering gaan ­bewerkstelligen?

“Als organisaties mij nu gaan vragen om iets voor hen te doen, sta ik daar zeker voor open. Dan ben ik dat rolmodel. Voor mij was het een vrij gemakkelijk proces. Mijn ouders hebben er nooit een punt van gemaakt. Mijn moeder was verbaasd dat ze het nooit had gemerkt. Mijn broer, zusje en ik zijn ermee opgevoed dat alles normaal is, ook homoseksualiteit. Onwetendheid speelt een grote rol. Het belangrijkste is dat mensen het niet bij mij verwachten, ik ben niet het stereotype. En dat is precies de reden dat ik ervoor uitkom. Ik weeg 110 kilo, meet 2,01 meter en behoor tot de ­wereldtop in het roeien. Van de buitenkant zou je het nooit aan me zien. En zo is het met de overgrote meerderheid.”

Waarom is homo- en biseksualiteit dan nog steeds een uitzondering in de sportwereld?

“Het stigma is nog altijd dat homo’s niet goed zijn in sport en zwakker dan de rest. De norm is hetero. Dat geldt voor de hele maatschappij. Als jij geen contract krijgt, omdat je op mannen valt, dan zou je ook twee keer ­nadenken voordat je zoiets bekend zou maken. Of als sponsoren afhaken of je niet meer wordt uitgenodigd voor evenementen.”

“Het roeien kent gelukkig een open cultuur, wat je bent doet er hier minder toe. In vrijwel alle sporten zijn mannen nog steeds bang voor de gevolgen. Hoe vaak komt het niet voor dat mensen schelden met ‘homo’, ‘flikker’ of ‘poot’ om aan te geven dat iets minderwaardig is. ‘Sukkel’ of ‘klootzak’ kan ook, toch?”

Hoe reageerden je collega’s binnen het roeien?

“Ik heb het begin dit jaar verteld tijdens een teammeeting. Ik gooide het er gewoon uit. Dat vond ik wel spannend, maar niemand maakte er een punt van. Velen waren verrast, anderen minder. Met sommige jongens praat ik er geregeld over, ze vinden het een interessant onderwerp. Alle roeiers zijn deze week wel even naar mij toegekomen om te zeggen dat ze het knap vonden. Maar er waren ook vreemden die hebben gereageerd, omdat ze in hetzelfde schuitje zitten.”

“Als ik één iemand kan helpen, dan ben ik al tevreden. Ik heb honderden ­reacties gehad, ook van andere topsporters, al ken ik ze lang niet allemaal. Alleen nog geen respons vanuit NOC*NSF. Dat vind ik vreemd, aangezien zij dit ook een belangrijk ­thema vinden.”

Meer over