Roddick geeft strijd niet op

LONDEN - Net als maandag hield de regen gisteren de voortgang van Wimbledon flink op. Slechts vijf mannen plaatsten zich voor de derde ronde. Bij de vrouwen werden de laatste partijen in de eerste ronde ternauwernood uitgespeeld.Bij de vrouwen gingen Justine Henin en Serena Williams eenvoudig verder. Bij de mannen schoof Andy Roddick een ronde op.

De vaandeldrager van het Amerikaanse tennis is pas 24 jaar, maar zijn top ligt alweer bijna vier jaar achter hem. Roddick heeft dan ook de pech dat ene Roger Federer op dat moment besloot het circuit de gaan domineren. Want de man uit Omaha, Nebraska dacht dat hij de enig echte opvolger van zijn landgenoten Pete Sampras en Andre Agassi zou zijn, toen hij in 2003 de US Open-titel won en het jaar afsloot als beste tennisser van de wereld.

Hij had er niet verder naast kunnen zitten. Hoewel Roddick dat jaar voor het eerst Federer versloeg na vier nederlagen, kreeg hij sindsdien de ene na de andere nederlaag te verwerken. Toen hem als nummer twee van de wereld door BBC-presentatrice Sue Barker werd gevraagd of een mooie tweestrijd kon ontstaan tussen hem en Federer, moest hij lachen. ''Dan zal ik toch eerst eens een keer van hem moeten winnen,'' antwoordde hij vlak na de verloren finale van 2004.

Inmiddels is de onderlinge score opgelopen tot 13-1, waarbij de ene nederlaag nog dikker was dan de andere. In de halve finales van de Australian Open dit jaar waren Roddick slechts zes games gegund. De wanhoop was met bakken van zijn gezicht af te scheppen. Ook op Wimbledon wordt een halve-finalepartij tussen Federer en Roddick voorzien.

De enige echte rivaliteit in het huidige mannentennis is die tussen Federer en Rafael Nadal. Roddick is zelfs zijn status als nummer twee op gras kwijt geraakt, nadat de Spanjaard vorig jaar tegen alle verwachtingen in de finale in Londen haalde.

Daar doet ook zijn vierde zege op Queen's vorige week, waar Nadal in een vroeg stadium werd uitgeschakeld door de Fransman Nicolas Mahut, niets aan af. ''Maar ik weet dat ik een van de beste grasspelers ter wereld ben,'' zei Roddick gisteren na zijn soepele zege (6-3, 6-4, 7-6) op de Thai Danai Udomchoke. ''Ik sta hier met veel vertrouwen.''

© Het Parool, 28-06-2007

Meer over