Plus

Rentree Mathieu van der Poel omgeven met twijfels

Mathieu van der Poel keert zondag in Dendermonde terug in het veldrijden, maar hij weet nog niet hoe het met de vorm is gesteld. Toch wacht hem meteen de confrontatie met aartsrivalen Wout van Aert en Tom Pidcock.

Daan Hakkenberg
Mathieu van der Poel, hier in actie afgelopen januari, heeft dit seizoen nog geen veldritten gereden. Beeld Getty Images
Mathieu van der Poel, hier in actie afgelopen januari, heeft dit seizoen nog geen veldritten gereden.Beeld Getty Images

Meteen maar een winstwaarschuwing van Mathieu van der Poel, want ook hij heeft de afgelopen weken gezien hoe Wout van Aert zijn rentree in het veld opluisterde met drie zeges in drie wedstrijden. “Erg indrukwekkend.” Zodoende vraagt Van der Poel zich hardop af of hij zijn grootste rivaal zal kunnen bijbenen. “Als je ziet hoe Wout soms wegrijdt, weet ik niet of ik de benen heb om hem meteen te volgen. Het niveau achter Wout moet ik normaal gezien ook aankunnen, maar goed, hopelijk kan ik mezelf verrassen. Ik ga er alles aan doen om weer het duel aan te gaan.”

Zijn comeback moest Van der Poel noodgedwongen met een week uitstellen na een val met de fiets eind november in het bos. De schade aan zijn linkerknie was aanzienlijk; even was er zelfs de vrees dat zijn crossseizoen voorbij zou zijn voordat het was begonnen. “Na de val moesten ze de wond schoonmaken en hebben ze wat wild vlees weggehaald. Ik moest vier dagen van de fiets blijven. Toen ik weer begon, kreeg ik weer veel pijn en moest ik opnieuw vijf dagen van de fiets. Toen was ik wel bang dat het te lang zou duren, ook omdat mijn crossseizoen al zo kort is. Als ik deze periode zou missen, dan had ik het veldrijden dit jaar misschien helemaal overgeslagen. Nu ben ik een paar weken terug in training en de knie houdt het goed.”

Half seizoen

Die knie is niet het enige wat Van der Poel parten speelt. Nog altijd is hij niet verlost van zijn rugproblemen, die hem sinds de val in de mountainbikewedstrijd op de Olympische Spelen dwarsbomen. “Ik had gehoopt er vanaf te zijn na het rusten, maar de rug speelt af en toe weer op. Het is wel een beetje frustrerend aan het worden.”

Zo staat Van der Poel op Tweede Kerstdag met vraagtekens aan de start in Dendermonde. “Ik ben weleens beter voorbereid geweest, maar ik zou niet opnieuw beginnen als ik me niet klaar voelde om te crossen.”

Door zijn overvolle programma op de weg en met de mountainbike is het veldrijden meer en meer bijzaak geworden. Het enige grote doel dat rest is het WK eind januari. “Het crossseizoen is niet meer het crossseizoen zoals ik dat ken van vroeger. Ik kom erin als het bij wijze van spreken al half gedaan is. Er blijft eigenlijk niks meer over om te winnen, buiten de kampioenschappen dan. Het voelt een beetje raar om eind december pas het veld in te duiken, maar ik ben blij dat ik weer kan beginnen.”

Meer over