Rentree Calvin Stengs is houvast voor AZ

Het is hun eerste officiële wedstrijd sinds maart en de belangen zijn direct al enorm. Tegen Viktoria Plzen gaat het voor AZ om prestige, veel geld en een kans op een plek in de Champions League.

Nik Kok
null Beeld BSR Agency
Beeld BSR Agency

De sfeer in het stadion van AZ zal er woensdag nog niet naar zijn. De hoofdtribune staat nog in de steigers; wit-rode linten bakenen de plekken af waar mensen niet mogen komen.

Tegen het Tsjechische Viktoria Plzen zullen ze niet nodig zijn, want er komt geen enkele supporter het stadion in. Zelfs familieleden van de spelers zijn niet welkom bij de aftrap om 16.30 uur. En dan gaat het waarschijnlijk ook nog hard waaien. Toch staat AZ vanmiddag in het voorportaal van het belangrijkste Europese club­toernooi, waar de Alkmaarders pas één keer eerder aan meededen.

Het duel is een nieuw begin en ook het einde van een roerige periode. Die begon met de uitspraak van de KNVB dat niet AZ, maar Ajax een plek in de groepsfase van de Champions League zou krijgen, na een seizoen dat ineens ten einde kwam door de corona­pandemie.

Thuisvoordeel

Het verhaal is bekend: de twee clubs hadden een gelijk aantal punten en Ajax een beter doelsaldo. AZ legde zich echter niet neer bij het besluit en begon een juridische strijd tot aan de Uefa-burelen in Zwitserland. Die strijd werd pas gestaakt nadat de loting voor de Champions League AZ aan Viktoria Plzen had gekoppeld.

Trainer Arne Slot weet dat een overwinning vanmiddag van het grootste belang is. Het kriebelt bij de coach weer als vanouds. “Ik liep vanmiddag naar het stadion en voelde: yes, het gaat weer beginnen. Dat gevoel heb ik lang niet gehad.” Aanvoerder Teun Koopmeiners heeft er ook zin in: “Het is direct erop of eronder voor ons, dat is het mooie aan deze wedstrijd.” Hij ziet wel degelijk thuisvoordeel: “We hebben niet hoeven reizen. Dat scheelt.”

Slechte voorbereiding

Het lijkt op voorhand belangrijk hoeveel inbreng Calvin Stengs kan hebben. De international speelde geen enkele oefenwedstrijd in de voor­bereiding, maar is wel weer fit. “Hij maakt deel uit van de selectie, dus Calvin kan spelen,” zegt Slot, “maar we willen niet te veel risico nemen. We moeten nog een heel seizoen met hem door. We kijken nog of hij vanaf het begin gaat meedoen.”

Dat zal voor AZ veel uitmaken na de moeizame voorbereiding die de ploeg achter de rug heeft. Daarin scoorde AZ slechts drie keer, de aanvallers maakten zelfs geen enkel doelpunt. “Toch is het zelfvertrouwen van vorig seizoen nog altijd aanwezig bij ons,” zegt Slot. “We kruipen weer naar de goede vorm toe. Myron Boadu is fitter aan het worden en de acties van Oussama Idrissi lukken steeds beter. Tegen Plzen hebben we hopelijk de bes­te vorm van de hele voorbereiding.”

Wint AZ van de Tsjechen, dan is de club in elk geval direct geplaatst voor de groepsfase van de Europa League. Bij een nederlaag volgen nog twee kwalificatierondes.

Meer over