Rel afgewend: Djokovic trekt zich terug van toernooi van Indian Wells

Novak Djokovic speelt toch niet op het toernooi van Indian Wells. De organisatie liet weten dat zijn naam op de deelnemerslijst is vervangen door een zogenoemde lucky loser. De Serviër bevestigde korte tijd later dat hij zich heeft moeten terugtrekken.

Het Parool
Novak Djokovic. Beeld EPA
Novak Djokovic.Beeld EPA

Djokovic, tegenwoordig de nummer 2 van de wereld, heeft een vaccinatie tegen het coronavirus nodig om de Verenigde Staten binnen te komen. Die heeft hij niet. Eerder miste hij al de Australian Open, omdat hij zich niet wilde laten inenten.

Hoewel hij graag had willen spelen in Indian Wells, had Djokovic al laten doorschemeren dat hij betwijfelde of hij het land in zou mogen. Inmiddels is duidelijk dat de Amerikaanse gezondheidsdienst hem daarvoor geen toestemming geeft. Tot woensdag stond Djokovic nog gewoon op de lijst voor de loting. Als tweede geplaatst, met een bye in de eerste ronde.

Nu hij zich daadwerkelijk heeft teruggetrokken, is een nieuwe rel zoals in Australië afgewend. Toen hij begin januari toch probeerde dat land binnen te komen op basis van een medische vrijstelling, ontaardde dat in twee rechtszaken en een detentie in een immigrantenhotel. Voorafgaand aan Indian Wells vertelde hij daarom te accepteren dat hij nu opnieuw een prijs zal moeten betalen voor zijn principes.

Wel bij Roland Garros

De 34-jarige Djokovic is vijfvoudig kampioen in Indian Wells. De Serviër is inmiddels zijn eerste plaats op de wereldranglijst kwijtgeraakt aan de Rus Daniil Medvedev. Aan Roland Garros, het tweede grandslamtoernooi van het jaar, mag de twintigvoudig grandslamwinnaar dit voorjaar wel deelnemen. In Frankrijk wordt namelijk volgende week de vaccinatiepas afgeschaft.

Griekspoor treft Querrey, Van de Zandschulp tegen qualifier

Tallon Griekspoor speelt in de eerste ronde van Indian Wells tegen de Amerikaan Sam Querrey (34), tegenwoordig de nummer 114 van de wereld. De voormalig nummer 11 op de mondiale ranglijst is met een wildcard toegelaten aan het eerste masterstoernooi van het jaar.

Voor de 25-jarige Griekspoor wordt het zijn debuut op Indian Wells . De huidige mondiale nummer 54 kwam vorig jaar met zijn lagere ranking niet in aanmerking voor de grootste toernooien na de grand slams.

Tallon Griekspoor Beeld ANP
Tallon GriekspoorBeeld ANP

Botic van de Zandschulp, de nummer 47 op de wereldranglijst, neemt het in de openingsronde op tegen een qualifier. Van de Zandschulp (26) nam vorig jaar al deel aan Indian Wells. Hij verloor toen in de eerste ronde in drie sets van de Amerikaan Marcos Giron.

Eerste geplaatste Krejcikova meldt zich af

Barbora Krejcikova, de nummer 2 van de wereld, heeft zich afgemeld voor Indian Wells. De 26-jarige Tsjechische zou na de eerdere afzegging van Ashleigh Barty als eerste geplaatst zijn. Ze ondervindt hinder van een armblessure.

Indian Wells begint woensdag voor de vrouwen. Arantxa Rus neemt het dan in de eerste ronde op tegen de Amerikaanse wildcardspeelster Katie Volynets.

Barbora Krejcikova Beeld AP
Barbora KrejcikovaBeeld AP
Meer over