PlusInterview

Recordinternational Sherida Spitse: ‘Ik ben hier om prijzen te pakken’

Sherida Spitse (30) maakte tijdens de winterstop een droomtransfer naar Ajax, de club die ze als jong meisje in haar hart had gesloten. ‘Het maakt me trots dat ik dit shirt mag dragen.’

Annemarie Postma
Sherida Spitse: ‘Vrouwenvoetbal wordt serieuzer genomen, dat was vroeger wel anders.’ Beeld Photo Ajax/ Bastiaan Heus
Sherida Spitse: ‘Vrouwenvoetbal wordt serieuzer genomen, dat was vroeger wel anders.’Beeld Photo Ajax/ Bastiaan Heus

Het gesprek is bijna ten einde als het akkefietje tussen Dusan Tadic en Denzel Dumfries ter sprake komt. “Je zou maar een penalty moeten nemen en er staat iemand voor je neus de penaltystip aan gort te werken,” zegt Spitse, recordinternational en penaltyspecialist bij het Nederlands elftal. “Ik zou het op dat moment negeren en me focussen op het nemen van de strafschop. Daarna mag je best nog van jezelf laten horen, zoals Tadic deed. Ik vond het wel mooi. Die emoties horen bij het spelletje.”

De kersverse middenvelder van Ajax, in de winterstop overgekomen van het Noorse Vålerenga, zit in de auto, onderweg naar haar woonplaats Emmen. Amsterdam mag dan in de paar weken dat ze er speelt al een beetje haar thuis zijn geworden, het echte thuisgevoel heeft ze pas als ze ’s avonds bij haar vrouw Jolien en hun twee kinderen op de bank zit.

Spitse, geboren in Sneek, was bezig aan haar derde seizoen bij Vålerenga, maar miste het plezier. Het initiatief om bij Ajax te gaan spelen kwam van haar kant. “Het is altijd een droom van me geweest. Ik ben al van jongs af aan fan van Ajax, ik keek alle wedstrijden en liep altijd rond in Ajaxshirts.”

Nummer 8

De eerste keer dat ze het Ajaxshirt aantrok, met haar eigen nummer 8 op de rug, was een bijzonder moment. “Dat maakt me zeker trots, ook al ben ik dan wat ouder.” Met een record van 184 interlands en een carrière die al veertien jaar loopt, is Spitse de meest ervaren speelster in de eredivisie voor vrouwen. Ze maakte als 16-jarig talent haar debuut bij Heerenveen en bij het grote Oranje. Ze leidde het Nederlands elftal naar de Europese titel in 2017, werd landskampioen met FC Twente en meerdere keren kampioen van Noorwegen, eerst met LSK Kvinner en vorig jaar met Vålerenga – de Noorse competitie loopt tot december.

“Ik weet hoe het is om voor prijzen te spelen en hoe je kunt omgaan met druk,” zegt ze. Spitse, controleur op het middenveld, is een leiderstype, altijd geweest. “Ik ben steeds met die meiden bezig om ze beter te laten spelen. Hoe ze hun passing kunnen verbeteren en rust aan de bal kunnen houden. Veel speelsters vliegen over het veld, wat niet nodig is. Ik merk dat ze veel van me aannemen, andersom doe ik dat ook.” Toch, een stevige discussie op z’n tijd mag best, vindt Spitse, die in 2017 voor het laatst in de eredivisie uitkwam, in het shirt van FC Twente. “Een aantal jaar terug waren we harder tegen elkaar. Je kon veel tegen elkaar zeggen. Niet alles, maar dat is misschien ook vrouwen eigen. Ik ben daarin wat anders. Mij maakt het niet uit wat iemand tegen me zegt, als je daarna maar weer door één deur kunt.”

Spitse is de vierde international die dit seizoen is teruggekeerd naar de Nederlandse competitie, sinds kort officieel de Pure Energie Eredivisie Vrouwen geheten, waarvan zij een van de ambassadeurs is. Ze ziet de ontwikkelingen die de eredivisie de laatste jaren heeft doorgemaakt.

“Het niveau ligt een stuk hoger, dat zie je met name aan de jonge speelsters en hoe zij aan de bal zijn. Hun techniek is beter, omdat ze met de beste trainers werken en meer tijd aan het voetballen besteden.”

Keihard werken

Ze vindt het mooi dat ze met haar generatie daar een aandeel in heeft gehad, maar voelt zich tegelijkertijd verantwoordelijk om de jonge speelsters af en toe te herinneren aan andere tijden. “De meiden die er nu aankomen, hebben het mooi voor elkaar. Wedstrijden worden uitgezonden en het vrouwenvoetbal wordt serieuzer genomen. Ik weet hoe anders dat was voor mijn generatie. Speelsters van nu mogen zich dat best realiseren, want het komt je niet aanwaaien om voor Ajax te spelen, of het Nederlands elftal. Daar moet je keihard voor werken.”

Vrijdagavond treft ze met Ajax haar oude club, Heerenveen. De Amsterdammers staan boven aan de ranglijst, Heerenveen staat vijfde. Sentiment speelt geen rol, zegt ze nuchter. “Ik ben naar Ajax gekomen om prijzen te pakken.”

Meer over