Plus

Real Sociedad weet energiek PSV te weerstaan

PSV was weer beter in een Europese thuiswedstrijd, maar bleef donderdagavond steken bij een gelijkspel.

Het Parool
Yorbe Vertessen (PSV) en Martin Zubimendi (Real Sociedad) in duel. Beeld Getty Images
Yorbe Vertessen (PSV) en Martin Zubimendi (Real Sociedad) in duel.Beeld Getty Images

Het duel met Real Sociedad in de groepsfase van de Europa League (2-2) deed denken aan de pijnlijke uitschakeling tegen Benfica in de play-offs van de Champions League (0-0), ruim drie weken terug. Na de tweede tegenvaller in Europa wil PSV zondag tegen Feyenoord de nog foutloze reeks in eigen land uitbreiden.

“We zullen er mee moeten leven,” zei trainer Roger Schmidt. “Ik ben ook niet teleurgesteld in hoe we gevoetbald hebben, alleen met het resultaat. We hebben veel energie in deze wedstrijd gestopt en er alles aan gedaan om te winnen.”

Zware groep

Een gelijkspel in de eerste wedstrijd van de groepsfase van de Europa League is normaal gesproken geen probleem. Sinds dit seizoen, met de komst van de Conference League, plaatst echter alleen de groepswinnaar zich rechtstreeks voor de volgende ronde. De nummer 2 speelt in een soort tussenronde tegen een nummer 3 uit een van de Champions League-groepen. Schmidt: “Daarom wil je je thuiswedstrijden sowieso winnen. Of het tussen Sociedad en ons gaat? AS Monaco en Sturm Graz zijn ook goede ploegen. We wisten vooraf dat dit een zware groep zou zijn.” Monaco won donderdag met 1-0 van Sturm Graz.

PSV, geregeld geprezen om de stabiele verdediging, gaf tegen FC Groningen (5-2) en Sociedad soms veel ruimte weg. “Real Sociedad kon te makkelijk voor de diepte kiezen en voorzetten vanaf de zijkant geven,” zag Schmidt. “De 1-1 was een beetje ongelukkig. Uiteindelijk heeft het ook te maken met de kwaliteiten van Sociedad. We wisten dat ze dit konden. De tweede helft stonden we goed georganiseerd en was de ‘restverdediging’ ook beter op orde.”

Vijf wissels

Feyenoord speelde dinsdag al in de Conference League (0-0 tegen Maccabi Haifa) en heeft twee dagen langer rust in aanloop naar de topper van zondag. De Rotterdammers waren de voorbije seizoenen PSV geregeld de baas. De Eindhovenaren kunnen voor eigen publiek laten zien nu verder te zijn dan vorig seizoen.

Schmidt ziet het duel met vertrouwen tegemoet. Hij overweegt wat wijzigingen door te voeren in zijn basiselftal. “We hebben al vaker laten zien meerdere goede wedstrijden in korte tijd te kunnen spelen. Het is vrijdag en zaterdag even kijken hoe de spelers ervoor staan en of iedereen fit is. Het is een optie om wat te veranderen, we hebben een brede groep. En gelukkig kunnen we tegenwoordig vijf keer wisselen, dat is ook een groot voordeel.”

Meer over