De cijfers

Real is zonder Ramos minder onverslaanbaar dan gedacht

Voetbal, we vinden er van alles van. Maar wat zeggen de cijfers? Dit keer: wat de schorsing van Sergio Ramos betekent voor de kraker van dinsdagavond.

Sam Planting
Kasper Dolberg van Ajax in duel met Sergio Ramos Beeld ANP
Kasper Dolberg van Ajax in duel met Sergio RamosBeeld ANP

Sergio Ramos kreeg drie weken geleden in de Johan Cruijff Arena een minuut voor tijd de gele kaart waarnaar hij zo overduidelijk solliciteerde. Kaarten pakken kan hij wel: daar heeft hij 202 gele en 25 rode bewijsstukken van verzameld in 603 duels in dienst van Real.

Zijn slinkse plannetje - met een schone lei beginnen aan de kwartfinale - ging helaas niet door, want de Uefa schorste hem later een extra wedstrijd. Eén ding staat vast: Ramos doet dinsdagavond niet mee. Wat betekent dat voor Ajax?

Ramos, die de afgelopen drie jaar als aanvoerder van Real de Champions Leaguetrofee als eerste mocht tonen aan de fans, heeft nog altijd een goede claim op de titel 'beste centrum­verdediger ter wereld'.

Duur gokje
Hij laat dit seizoen de meeste onderscheppingen (46) en wegwerkingen (96) noteren van alle Realspelers, is in luchtduels en bij tackles met succespercentages van respectievelijk 65 en 73 procent nog steeds een duelmonster en in balbezit is hij, na spelmaker Toni Kroos, het vaakst betrokken in de passing (66 per wedstrijd). Ook ­levert hij de meeste lange ballen af: 7 per wedstrijd.

Op aanvallend vlak staat de teller voor Ramos, als kop- en penalty­specialist de meest scorende verdediger in het topvoetbal, dit seizoen alweer op 11 doelpunten. Alleen spitsen Benzema (20) en Bale (13) scoorden dit seizoen vaker voor De Koninklijke.

Ramos ontbrak dit seizoen 5 keer bij Real, dat in die wedstrijden tamelijk kwetsbaar oogde: 6 punten en een mager doelsaldo van 8 voor en 7 tegen - een schril contrast met de 39 duels waarin Ramos wel meedeed: 79 punten, en een doelsaldo van 79-45.

Sleutelspeler
In de vijf Ramosloze wedstrijden scoorde Real niet uit een corner of vrije trap, met de captain erbij scoorde de ploeg 12 keer uit standaardsituaties. Belangrijker: zonder hem wankelt de defensie. Liefst 6 van de 7 tegengoals die Real incasseerde, werden voorafgegaan door balverlies op ­eigen helft van een van de vier Realverdedigers.

Sinds 2011, toen Ramos definitief de stap van rechtsback naar centrumverdediger maakte, speelde Real door blessures of schorsingen 15 Cham­pions Leaguewedstrijden zonder hem.

Zowel het behaalde punten­gemiddelde (2) als het gemiddelde aantal tegengoals per wedstrijd (1,4) is in deze 15 duels aanzienlijk slechter dan in de 76 Champions Leagueduels die Real in deze periode met Ramos afwerkte (2,37 punten, 0,92 tegengoals per wedstrijd).

0,92
Met Ramos
Real kreeg in de CL met Ramos gemiddeld 0,92 goals tegen

1,4
Zonder Ramos
In de 15 CL-duels zonder Ramos was dat gemiddelde 1,4

Kansen voor Ajax?
Ajax was daadwerkelijk de betere ploeg in het eerste achtste finaleduel met de grootmacht van het huidige Europese topvoetbal. De cijfers zijn duidelijk: Ajax kwam tot een kansentotaal met een waarde van 2,2 Expected Goals, terwijl Reals kansen in de Arena historisch gezien 1,51 goals zouden opleveren (bron: Opta Sports).

Een 1-2 nederlaag is dan een bijzonder onfortuinlijk resultaat. Als de veldverhoudingen dinsdagavond weer zo in het voordeel van de Amsterdammers uit­vallen, is Real Madrid zonder Ramos - het anker van deze ploeg - minder ­onverslaanbaar dan wordt aange­nomen.

Wedstrijdstatistieken Real Madrid - Ajax in Champions League Beeld ANP
Wedstrijdstatistieken Real Madrid - Ajax in Champions LeagueBeeld ANP
Meer over