Update

Raonic verspert Federer de weg naar achtste titel

Roger Federer heeft vrijdag zijn jacht op een achtste eindzege op Wimbledon moeten staken. De Zwitserse tennisser verloor in de halve eindstrijd van Milos Raonic: 3-6 7-6 (3) 6-4 5-7 3-6.

null Beeld AP
Beeld AP

De 25-jarige Canadees kwam terug van een achterstand van 2-1 in sets. Hij sloeg in de vijfde set toe, nadat Federer bij een achterstand van 2-1 door zijn enkel was gegaan. De 34-jarige Zwitser liet zich even behandelen, maar kon wel verder. Hij verloor vervolgens wel zijn eerstvolgende servicegame (3-1) en kon die achterstand niet meer repareren. ,,Dit doet echt pijn'', zei Federer over de gemiste kans op zijn elfde finale op Wimbledon en mogelijke achttiende grandslamtitel. ,,Ik ben nog nooit zo onderuitgegaan'', doelde hij op zijn valpartij. ,,Ik hoop dat het meevalt.''

Raonic speelt zondag in zijn eerste finale op een grandslamtoernooi tegen de winnaar van de tweede halve eindstrijd van vrijdag tussen de Schot Andy Murray en de Tsjech Tomás Berdych. Hij schrijft dan geschiedenis als eerste Canadees ooit in een eindstrijd van een grandslam. Federer speelde zijn tweede vijfsetter op rij. Hij ontsnapte in de kwartfinale nog na een achterstand van 2-0 in sets tegen de Kroaat Marin Cilic.

Federer beleefde tegen Raonic opnieuw een valse start. Hij verloor de eerste set met 6-3 na een snelle achterstand van 4-1. 'King Roger' stelde in de tiebreak van de tweede set orde op zaken (7-3) en brak de Canadees voor het eerst in de wedstrijd in de negende game van de derde set (6-4). In de vierde set wankelde Raonic, die zich laat begeleiden door de voormalige tennisvedette John McEnroe. De Canadees overleefde drie breekpunten en sloeg zelf toe bij een voorsprong van 6-5 (7-5).

Federer keek op eigen service tegen een breekpunt aan toen hij door zijn enkel ging en medische behandeling nodig had. Eenmaal terug op het gras, kwam hij nog wel op deuce. Uiteindelijk moest hij zijn service toch inleveren en vond hij niet meer de veerkracht om Raonic van misschien wel de mooiste zege tot nu toe in diens loopbaan af te houden. ,,Het was een ongelooflijke comeback'', concludeerde de winnaar na bijna 3,5 uur tennis.

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
Het beslissende moment in de vijfde set. Beeld REUTERS
Het beslissende moment in de vijfde set.Beeld REUTERS
Meer over