Update

Ralf Zwitser wint Ronde van Loosdrecht

De kopgroep maakt zich los van het peloton; Ralf Zwitser rijdt in voorlaatste positie in het groepje, dat uiteindelijk de Haarlemmer niet zou kunnen bijhouden. Foto GPD Beeld
De kopgroep maakt zich los van het peloton; Ralf Zwitser rijdt in voorlaatste positie in het groepje, dat uiteindelijk de Haarlemmer niet zou kunnen bijhouden. Foto GPD

AMSTERDAM - Zondagmiddag op de Jaap Edenbaan is het Nederlands kampioenschap marathonschaatsen. Er staat een titel op het spel, maar de mooiste prijs van het seizoen lijkt toch al maandag tussen Kortenhoef en Oud-Loosdrecht vergeven.

Ralf Zwitser uit Haarlem won de Ronde van Loosdrecht. Het zou goed kunnen dat het peloton op de Vuntus de eerste en meteen de laatste klassieker van het jaar heeft geschaatst. Dan zijn de onverschrokken rijders voorlopig weer aangewezen op bevroren leidingwater.

Dat kluizenaarsleven op de kunstijsbaan kan lang duren. Veertien jaar geleden werd de klassieker bij Loosdrecht voor het laatst gehouden. Gisteren was pas de tiende keer in meer dan zestig jaar.

Niets is vanzelfsprekend op natuurijs. De Veluwemeertocht vandaag is weer geschrapt. En het Nederlands kampioenschap op na-tuurijs stond donderdag in Ankeveen gepland. Alle arbeid daar is vergeefs geweest, het ijs is door dooi en stroming onbetrouwbaar geworden.

Bijna was het ook op de Vuntus fout gegaan. Een deel van het parcours was verzwakt door het broeieffect tussen de sneeuw en het ijs. Dooiwater dwong de organisatie op de valreep een nieuwe route te vegen over de noordzijde van de plas.

De rijders waren allang blij. De Weissensee in Oostenrijk is leuk. In Zweden en Finland zijn ook mooie alternatieven. Maar schaatsen op Nederlands natuurijs is toch het summum. En klassiekers winnen in eigen land, dat is het helemaal.

Ralf Zwitser is weliswaar al 28 jaar, gisteren leek zijn leven pas zin te krijgen. ''Hier ben ik dus al die jaren voor aan het trainen. Het is het allemaal waard geweest.''

Zwitser is een onvervalste Nederlandse schaatser. Dat werd wel duidelijk na 100 kilometer op het bar slechte ijs. De Haarlemmer won solo, nadat hij vijftien kilometer voor de finish zijn vier medevluchters had afgeschud. Haast flierefluitend ontweek hij de vele scheuren in het ijs. ''Zaterdagavond na de marathon op de ijsbaan in Hoorn hoorde ik in de kleedkamer iemand zeggen; maandag, dan begint het seizoen pas echt. Dat vond ik prachtig. En het is écht zo, het voelt zo.''

Zwitser bleek een specialist. Met zijn korte prikslag wist hij precies te doen wat in Loosdrecht o zo moeilijk was: de scheuren ontwijken. Op ruig natuurijs heb je niks aan de brede klappen van Sven Kramer. Wie erin slaagt met een vinnige, korte slag toch krachtig voort te krassen, doet het goed. Evert van Benthem maakte er furore mee.

Zwitser: ''Als ik zeg dat ik een specialist ben, moeten ze bij ons thuis altijd stiekem een beetje lachen. Logisch ook, want de eerste keer dat ik het natuurijs op stapte, nu zo'n tien jaar geleden, zat ik meteen in de eerste de beste scheur.''

Nederland heeft het lang zonder strenge winters moeten stellen. Van Benthem, Erik Hulzebosch, Henk Angenent, de broers Henri en René Ruitenberg, Arnold Stam, Bert Verduin, Richard van Kempen, Lammert Huitema, Jan-Eise Kromkamp, een hele generatie oermensen is van het ijs verdwenen.

De klapschaats kwam, sterke praatjesmakers uit het skeeleren stapten het kunstijs op, een nieuw peloton werd samengesteld. Gisteren kwamen velen er voor het eerst achter dat schaatsen op natuurijs in eigen land dan wel machtig mooi maar ook verdomde lastig kan zijn. Al dacht Ralf Zwitser daar heel anders over, natuurlijk. (HET PAROOL)

undefined

Meer over