Update

Rabobank: bekentenissen doping 'ontluisterend en schokkend'

Ontluisterend en schokkend. Zo omschrijft de Rabobank de recente bekentenissen over dopinggebruik door renners tijdens hun dienstverband bij de voormalige Rabowielerploeg.

null Beeld AP
Beeld AP

'Rabobank is 17 jaar geleden vol overtuiging en met een duidelijke missie in de wielersport gestapt. Rabobank heeft altijd gestreefd naar een schone sport en heeft er vanaf de start van haar sponsoractiviteiten alles aan gedaan om een zerotolerancebeleid te handhaven', benadrukt het bedrijf in een verklaring op de website Rabosport.

De oud-coureurs Danny Nelissen en Marc Lotz gaven in het afgelopen weekeinde toe verboden middelen te hebben gebruikt in hun tijd bij Rabo. Ook Thomas Dekker, die na een schorsing van 2 jaar weer actief is in het peloton, heeft bekend dat hij in zijn periode bij de Rabobankploeg zijn heil zocht in epo en bloeddoping.

De leiding van Rabobank maakte op 19 oktober vorig jaar bekend dat ze per 31 december 2012 zou stoppen met de sponsoring van de professionele mannenwielerploeg. Volgens Bert Bruggink, lid van de raad van bestuur, was dat een onvermijdelijke beslissing. 'Wij zijn niet meer overtuigd dat de internationale professionele wielerwereld in staat is om een schone en eerlijke sport mogelijk te maken. Wij hebben niet het vertrouwen dat dit op afzienbare termijn ten goede zal keren', zei hij destijds.

De recente bekentenissen onderstrepen volgens de Rabobank de juistheid van het besluit om zich bij de mannen terug te trekken uit het peloton. Het concern wil de blik vooruit richten en een bijdrage blijven leveren aan een schone wielersport. Rabobank staat daarom volledig achter de gezamenlijke aanpak die eerder deze maand is gepresenteerd door de Nederlandse profploegen, de Nederlandse Dopingautoriteit en de KNWU.

Rabobank steunt eveneens de instelling door het NOC*NSF en de KNWU van de onafhankelijke onderzoeks- en adviescommissie 'anti-dopingaanpak' (commissie-Sorgdrager). Indien gevraagd is Rabobank bereid, vanuit haar verantwoordelijkheid als sponsor, hieraan volledig mee te werken.

Rabobank wil niet reageren op individuele bekentenissen en getuigenissen.

Danny Nelissen. Beeld
Danny Nelissen.
Marc Lotz. Beeld ANP
Marc Lotz.Beeld ANP
Meer over