Quintana wint Ronde van Burgos

Nairo Quintana heeft zondag de Ronde van Burgos op zijn erelijst gezet. De Colombiaanse wielrenner van Movistar sloeg in de laatste etappe, met aankomst bergop, zijn slag.

Nairo Quintana. Beeld afp
Nairo Quintana.Beeld afp

Na een rit over 170 kilometer van Comunero de Revenga naar Lagunas de Neila ging de nummer 2 van de Tour de France met een voorsprong van 23 seconden op de Spanjaard David Arroyo als eerste over de streep. De Italiaan Ivan Basso werd derde. In het eindklassement van de Spaanse rittenkoers eindigde Arroyo ook als tweede vóór de Italiaan Vincenzo Nibali.

Quintana werd tijdens de slotklim, waar hij op zichzelf was aangewezen, danig op de proef gesteld. Basso (Cannondale), Arroyo (Caja Rural) en Nibali (Astana) hadden nog steun van ploeggenoten. De Colombiaanse favoriet bleef heel koel. Hij had antwoord op elke tempoversnelling en demarrage.

Onder de vlag voor de laatste kilometer, op het steilste gedeelte van de berg, nam Quintana als reactie op een ultieme aanval van Nibali zelf het initiatief. Niemand kon zijn wiel houden.

Meer over