PlusAchtergrond

PSV zoekt nieuwe wegen onder leiding van Roger Schmidt

PSV wil met nieuw elan en een nieuwe trainer het afgelopen seizoen snel vergeten. De Duitser Roger Schmidt heeft een duidelijk idee hoe hij wil gaan spelen. Maar heeft hij er ook de voetballers voor?

Maarten Wijffels
De nieuwe trainer van PSV, Roger Schmidt, tijdens de eerste training van het seizoen 2020-2021.   Beeld Maurice van Steen /  ANP
De nieuwe trainer van PSV, Roger Schmidt, tijdens de eerste training van het seizoen 2020-2021.Beeld Maurice van Steen / ANP

De eerste training van PSV onder Roger Schmidt duurt deze maandag meteen dik twee uur en een kwartier. Op het einde van de sessie vliegen de stukken er nog af in een serie partijtjes 7 tegen 7. We zien onder anderen Maxi Romero. Hij zet druk en jaagt door alsof hij de finale van de Champions League aan het spelen is.

De Argentijnse spits is een van de ‘nieuwe gezichten’ op het veld. Zo’n speler van wie PSV voor het gevoel al een tijd geleden afscheid nam. Maar na een verhuurperiode in zijn geboorteland is hij terug. Nog altijd pas 21 jaar. Een kilo of 8 lichter. Scherp en afgetraind. Gretig om te bewijzen dat hij zijn prijskaartje van 10 miljoen euro alsnog waard is.

En waarom ook niet? Het is toch een soort ongeschreven wet: als ergens een nieuwe trainer start, zijn er altijd wel één of meer spelers die verrassen en profiteren.

Nerven

Bij PSV heet die coach dit seizoen Roger Schmidt. Spreek uit Rooger, met een harde g. Een Duitser van 53 jaar met een duidelijk idee over voetbal en de omgang met spelers. ‘Je moet ze nerven, want zodra je ze met rust laat worden ze slechter,’ zo schreef hij in een boek dat onlangs is verschenen. Nerven betekent hier: prikkelen, uitdagen, lichtjes irriteren.

PSV kende een seizoen om snel te vergeten, Schmidt zag het ook. Bijvoorbeeld toen hij in februari Ajax-PSV live bekeek in de Johan Cruijff Arena. “Dat was geen best optreden. Je zag niet de overtuiging die een elftal in zo’n topwedstrijd nodig heeft.”

Schmidt is een trainer die vooruit wil spelen. “Met lef en druk, want die stijl maakt je minder afhankelijk van toeval en geluk.”

Naar verwachting zal zijn PSV in een 4-4-2 systeem acteren. Met twee centrale spitsen, veel diepgang en dynamiek vanaf het middenveld en met backs die voor overlapping zorgen.

Een beleefde glimlach als iemand refereert aan de enige wedstrijd die Schmidt als trainer al in Nederland speelde. Ajax-Red Bull Salzburg, toen een Oostenrijkse pletwals huishield in de Arena. Binnen een half uur stond het 0-3. Schmidt: “Dat is al wel lang geleden hoor, in 2014 meen ik. In die tijd hadden we succes met onze speelstijl in de Oostenrijkse competitie. Het werd een botsing van twee stijlen, heel verschillend, zeer interessant.”

Een fris begin

Naast Romero zien 250 fans (meer mag niet vanwege corona) andere teruggekeerde huurlingen zoals Mauro Junior (Heracles), Armando Obispo (Vitesse) en Jeroen Zoet (FC Utrecht). Verder is Donyell Malen aangesloten, zeven maanden na zijn forse knieblessure tegen Feyen­oord in De Kuip. Alleen de serie partijtjes op het eind laat de Oranje-international uit voorzorg nog lopen.

“Ik vond het een fris begin,” zegt Denzel Dumfries. De aanvoerder is een van de bekende gezichten die – vooralsnog – gebleven zijn. Als offensieve rechtsback is Dumfries bij uitstek geknipt voor het pressievoetbal van Schmidt. Maar zekerheid dat hij nog een jaar zal blijven, is er niet. Dumfries: “Ik voel me op mijn plek bij PSV. Maar dit is door corona een gekke transferzomer. Tot in oktober blijft de markt open, je kunt tot die tijd kijken wat er voorbijkomt.”

Als de eerste training klaar is, meldt een speaker dat de spelers vanwege corona ‘helaas geen handtekeningen uit kunnen delen en niet met de fans op de foto zullen gaan’. Eén troost: “Onze mascotte Phoxy loopt nog wel een rondje om het veld.”

Groningen: alle aandacht voor grote afwezige

Ook Groningen trainde maandag voor het eerst officieel. Zonder Arjen Robben. Zijn voet bleef zaterdag, toen hij al met een groep spelers op het veld stond, even haken in het droge gras. Hij bleef uit voorzorg aan de kant, werkte binnen een individueel programma af. Toch ging alle aandacht naar de oud-speler van PSV, Chelsea, Real Madrid en Bayern München: van de supporters, vanwege de coronamaatregelen achter de hekken, en van de aanwezige journalisten.

Aan het einde van de training kwam Robben even naar buiten. Hij benadrukte dat hij ‘gewoon’ een speler is. Natuurlijk wil hij zijn veelal jonge ploeggenoten adviseren of ervaringen delen uit zijn rijke carrière, als hem daarnaar wordt gevraagd. “Maar ik ga zeker niet de grote jongen uithangen.” Wel wierp hij onlangs een hengeltje uit bij Eljero Elia. “Ik hoorde dat Eljero terug wilde keren naar Nederland,” zei Robben over de aanvaller van de Turkse kampioen Basaksehir. “Nou, altijd welkom hier.”

Meer over