PSV probleemloos verder in UEFA Cup

HELSINGBORG - PSV heeft het verblijf in Europa donderdag met tenminste twee wedstrijden verlengd.De enig overgebleven Nederlandse deelnemer kende in de return van de derde ronde van de UEFA Cup geen enkele moeite met Helsingborgs IF. Na de overwinning van 2-0 in de thuiswedstrijd, was PSV in Zweden opnieuw te sterk: 1-2.

De koploper uit de eredivisie stuit nu op Tottenham Hotspur, een tegenstander van een ander kaliber. Over twee weken gaat PSV eerst op bezoek bij de Engelsen, die Slavia Praag uitschakelden. Een week later is de return.

Helsingborgs IF kon ook in de tweede ontmoeting met PSV geen moment duidelijk maken waarom ze zover in het toernooi waren gekomen. De nummer acht uit de voorbije Zweedse competitie verraste onder meer door in de groepsfase bij Galatasaray te winnen. In de eerste ronde schakelde Helsingborg bovendien SC Heerenveen uit.

Vergoossen gebruikte de televisiebeelden van Helsingborg tegen Heerenveen om zijn spelers bij de les te houden. Heerenveen was in eigen stadion met 5-3 te sterk, maar gaf die voorsprong in de uitwedstrijd alsnog uit handen door met 5-1 te verliezen.

Helsingborgs IF dankte de goede resultaten in Europa vooral aan de Henrik Larsson en Razak Omotoyossi. Beide spitsen maakten dit seizoen al zes doelpunten in de UEFA Cup en staan daarmee gezamenlijk aan kop van de topscorerslijst.

Tegen PSV kwamen de twee aanvallers nauwelijks in de wedstrijd voor. De andere spelers van de Zweedse club bleken, net als in Eindhoven, over zeer beperkte capaciteiten te beschikken. De meest simpele dingen gingen fout bij het elftal van coach Bo Nilsson. Ook PSV liet in de eerste helft niet het beste voetbal zien, zodat het duel lange tijd het aanzien nauwelijks waard was.

Vergoossen startte, net als in de eerste wedstrijd, in een 5-4-1-formatie. De oefenmeester liet Jefferson Farfan opnieuw buiten het basisteam. Verder ontbrak de aan zijn knie geblesseerde rechterverdediger Jan Kromkamp, die donderdag vader van een dochter werd.

Mendez startte op de plaats van Kromkamp, Zonneveld vervulde op links de rol van opkomende back. Bakkal speelde op het middenveld vanaf rechts.

PSV had in normale doen al in de eerste helft afstand moeten nemen van Helsingborgs IF. De thuisclub kreeg door slordig verdedigingswerk van Carlos Salcido en Dirk Marcellis één grote kans, maar Larsson schoot naast. PSV was via Danko Lazovic gevaarlijk.

Na rust wist PSV het verschil in kwaliteit wel in de score uit te drukken. Op aangeven van Mike Zonneveld nam Otman Bakkal direct na rust de spanning weg: 0-1. Danko Lazovic maakte even later de tweede treffer. Invaller Leandro Castan redde de eer voor de thuisclub. (ANP)

© Het Parool, 22-02-2008

Meer over