Nieuws

PSV moet puzzelen tegen Leicester door wegvallen Madueke en Boscagli

Net nu Roger Schmidt zich met PSV als coach op de kaart kan zetten, vallen met Noni Madueke en Olivier Boscagli twee cruciale spelers weg. Hoe lost de Duitser dit donderdagavond op in de kwartfinale van de Conference League tegen Leicester City?

Rik Elfrink
PSV-trainer Roger Schmidt. Beeld Pro Shots / Marcel van Dorst
PSV-trainer Roger Schmidt.Beeld Pro Shots / Marcel van Dorst

Schmidt is de afgelopen twee jaar in Nederland meer dan eens met argusogen bekeken. De 55-jarige coach werd al neergezet als wisselwijsneus en als iemand die geen topduels kan winnen. Onder hem raakte bijna iedereen geblesseerd.

Ondertussen ligt Schmidt met PSV nog steeds op koers voor een seizoen met een of meer prijzen. De na dit seizoen vertrekkende Duitser kan zo de paasdagen in relatieve rust halen.

Vanavond kan de kritiek op zijn overstap naar Benfica nog verder verstommen. In de afgelopen maanden is dat door een serie van vijftien wedstrijden zonder nederlaag al enigszins gebeurd. In een stampvol Philips Stadion wil PSV nu de halve finale van het toernooi om de Europa Conference League bereiken. Voor het eerst in zeventien jaar kunnen de Eindhovenaren weer eens een Europese kwartfinale winnen. “Is deze wedstrijd en de bekerfinale van zondag bepalend voor de manier waarop je hier in Eindhoven straks herinnerd wordt?,” vroeg een Britse journalist gisteren aan Schmidt.

Schmidt wilde zichzelf niet centraal stellen. “Het gaat nu niet om een sportieve erfenis,” vindt hij. “Het gaat erom dat wij na de wedstrijd tegen Leicester kunnen zeggen dat we alles op alles hebben gezet om de volgende ronde te halen,” gaf hij aan. “Wat de spelers in dit seizoen met nu meer dan vijftig wedstrijden neergezet hebben, is in mijn ogen al fantastisch. Maar we willen meer. We moeten deze periode tot een goed einde zien te brengen, ook nu het voor ons even moeilijk is.”

Hoger niveau halen

PSV moet tegen Leicester City aan de bal een hoger niveau halen dan vorige week. Maar uitgerekend nu ontbreekt met Olivier Boscagli een van de aanjagers in balbezit. De Fransman komt waarschijnlijk pas in 2023 weer in actie, nadat hij door een onbenullige actie in de wedstrijd tegen RKC een zware knieblessure heeft opgelopen. Een domper voor PSV en de verdediger, die onder Schmidt een stap vooruit heeft gemaakt. “We zijn bijna twee jaar onderweg met elkaar en uitgerekend nu gebeurt dit, op een moment dat we echt iets kunnen bereiken,” constateerde Schmidt.

Geen Boscagli en ook niet de rushes van Noni Madueke. De jonge Brit heeft nog te veel last van spierklachten en PSV probeert hem klaar te stomen voor de bekerfinale van zondag. Nóg zo’n wedstrijd die de herinnering aan Schmidt zal gaan bepalen. Schmidt: “Deze weken bieden de mooiste momenten van het seizoen, rondom dit soort wedstrijden. Helaas hebben we nu door blessures niet het beste materieel, maar we moeten ons hier overheen zetten. Andere spelers hebben bij ons al heel vaak laten zien dat ze de taken van de basiskrachten uitstekend over kunnen nemen.”

Meer over