Probleemgevallen in voorlopige groep Oranje

Bondscoach Bert van Marwijk. Foto ANP Beeld ap
Bondscoach Bert van Marwijk. Foto ANPBeeld ap

ZEIST - Bondscoach Bert van Marwijk heeft Robin van Persie opgenomen in de voorlopige selectie van het Nederlands elftal, dat op 17 november in de Amsterdam Arena een oefeninterland tegen Turkije van bondscoach Guus Hiddink speelt. Nigel de Jong behoort opnieuw niet tot de 24-koppige selectie. Van Marwijk maakt vrijdag 12 november zijn definitieve selectie bekend.

Het is opvallend dat Van Marwijk Van Persie in zijn voorlopige groep heeft opgenomen. De aanvaller speelde sinds 28 augustus door blessures geen wedstrijd meer. Zijn laatste optreden in Oranje dateert al van de verloren WK-finale tegen Spanje. Trainer ArsÁene Wenger verwacht Van Persie weliswaar op korte termijn terug in zijn selectie bij Arsenal, maar de Fransman gaf een paar weken geleden al duidelijk aan dat een optreden van Van Persie met Oranje tegen de Turken uitgesloten was.

Naast Van Persie kent de selectie van Oranje nog enkele probleemgevallen. Zo kampen Mark van Bommel, Khalid Boulahrouz, Wout Brama, Eljero Elia, Theo Janssen, Dirk Kuijt en Ruud van Nistelrooij nog met verschillende kwetsuren. Van Bommel belandde na de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Zweden in de lappenmand. De middenvelder ging voor dat duel op 12 oktober voorbij aan de eis van zijn werkgever Bayern MÈunchen direct terug te keren wegens een opgelopen knieblessure. Onderzoek daarna in MÈunchen leverde op dat hij door de kniekwetsuur enkele weken niet inzetbaar zou zijn.

De relatie tussen de KNVB en Bayern MÈunchen stond al ernstig onder druk door de gebeurtenissen rond Arjen Robben, die na het WK in Zuid-Afrika met een zware blessure terugkeerde in Duitsland en tot de winterstop is uitgeschakeld. De Duitsers eisen een fikse schadevergoeding, maar gesprekken met de Nederlandse voetbalbond hebben op dat punt nog steeds geen oplossing opgeleverd.

Voor Nigel de Jong is nog steeds geen plek in het Nederlands elftal. Van Marwijk verwijderde hem uit de selectie voor de EK-kwalificatieduels tegen MoldaviÈe en Zweden naar aanleiding van zijn harde tackle op Hatem Ben Arfa. De speler van Newcastle United brak daardoor een been.

Wilfred Bouma is ook weer opgenomen in de voorlopige selectie. De PSV'er zegde de vorige keer af, omdat hij het te vroeg vond voor een rentree in Oranje.

Voorlopige selectie: Ibrahim Afellay (PSV), Mark van Bommel (Bayern MÈunchen), Khalid Boulahrouz (VfB Stuttgart), Wilfred Bouma (PSV), Wout Brama (FC Twente), Eljero Elia (HSV), John Heitinga (Everton), Klaas Jan Huntelaar (Schalke 04), Theo Janssen (FC Twente), Dirk Kuijt (Liverpool), Jeremain Lens (PSV), Hedwiges Maduro (Valencia), Joris Mathijsen (HSV), Ruud van Nistelrooij (HSV), Robin van Persie (Arsenal), Erik Pieters (PSV), Stijn Schaars (AZ), Wesley Sneijder (Inter), Maarten Stekelenburg (Ajax), Rafael van der Vaart (Tottenham Hotspur), Michel Vorm (FC Utrecht), Gregory van der Wiel (Ajax), Peter Wisgerhof (FC Twente) en Demy de Zeeuw (Ajax). (ANP)

Meer over