Powell toch naar WK

Asafa Powell is oud-wereldrecordhouder op de 100 meter en zeker een medaillekandidaat op dat nummer. Foto EPA Beeld
Asafa Powell is oud-wereldrecordhouder op de 100 meter en zeker een medaillekandidaat op dat nummer. Foto EPA

DEN HAAG - De Jamaicaanse atletiekfederatie (Jaaa) is gezwicht voor grote druk van de internationale atletiekfederatie Iaaf. Asafa Powell en vijf landgenoten mogen toch deelnemen aan de WK atletiek.

Het sextet had geweigerd zich in een trainingskamp te melden, waarna de bond besloot ze te weren van de WK. De Iaaf heeft daar een stokje voor gestoken. ''Het besluit van de Jamaicaanse bond was niet goed voor de geloofwaardigheid van onze sport,'' zei de secretaris-generaal van de Iaaf gisteravond. De Iaaf sprak indringend met de Jaaa. ''In het belang van de sport heeft de Jamaicaanse federatie zijn positie heroverwogen. Op de WK moeten de beste atleten van de partij zijn.''

De Jamaicaanse atletiekfederatie had de Iaaf gevraagd voormalig wereldrecordhouder 100 meter Asafa Powell, de olympische kampioenen Shelly-Ann Fraser (100 meter) en Melaine Walker (400 horden) en nog drie atleten van de deelnemerslijst te schrappen. Het zestal nam de afgelopen dagen niet deel aan een verplicht trainingskamp in Nürnberg. Ze verbleven met hun eigen team MVP in Italië. ''Ik ben ervan overtuigd dat Jaaa erop uit is mij en mijn team te saboteren,'' zei hoofdcoach van MVP Stephen Francis. ''Daar is natuurlijk geen sprake van. Maar afspraak is afspraak,'' aldus bondsvoorzitter Howard Aris.

Het ziet er naar uit dat in Jamaica sprake is van een ordinaire machtsstrijd tussen het bestuur van de bond - dat alle atleten bij elkaar wil hebben - en de grote Jamaicaanse teams, die liever hun eigen weg gaan. Ook in 2008, vlak voor de Olympische Spelen in Peking lagen MVP en de Jaaa overhoop.

Volgens coach Francis weigerde MVP in Nürnberg te trainen vanwege eerdere slechte ervaringen. ''Elke keer dat de bond een centraal trainingskamp belegt, is dat in een inferieure omgeving. Op deze plek bijvoorbeeld was geen krachthonk en waren ook geen hordes. Hoe wil je dat de hordelopers dan trainen?''

Uitsluiting van het zestal zou onthoofding van het 46-koppige Jamaicaanse team hebben betekend. Asafa Powell is oud-wereldrecordhouder op de 100 meter en zeker een medaillekandidaat op dat nummer. Hij is bovendien de slotloper van de 4x100 meterestafette. Shelly-Ann Fraser is topfavoriet voor het goud op de 100 meter, voor Melaine Walker geldt hetzelfde op de 400 meter horden. In Peking won Jamaica vijf van de zes sprintnummers. (WILKO VOORDOUW)

Meer over