Politie volgt fans Ajax en ADO

Bij de organisatie van trainingskampen zorgen clubs met rivaliserende supportersgroepen er normaal gesproken voor dat ze elkaar in het buitenland ontlopen, maar Ajax en ADO hebben elkaar niet gepolst. Foto ANP Beeld
Bij de organisatie van trainingskampen zorgen clubs met rivaliserende supportersgroepen er normaal gesproken voor dat ze elkaar in het buitenland ontlopen, maar Ajax en ADO hebben elkaar niet gepolst. Foto ANP

CARDIFF - De autoriteiten in Wales zijn dit weekeinde alert op het voorkomen van supportersrellen tussen Ajax en ADO Den Haag. Beide teams zijn op trainingskamp in de buurt van Cardiff en er zullen naar schatting achthonderd Nederlandse fans op de been zijn.

Een klein aantal Nederlandse politiemensen dat gespecialiseerd is in de bestrijding van voetbalvandalisme staat hun collega's in Wales bij. Ajax oefent vanavond tegen Cardiff City en ADO speelt morgen tegen Swansea City. Swansea ligt op zo'n zestig kilometer van Cardiff.

Bijkomend probleem van de oefenwedstrijden in het buitenland is dat Nederlandse relschoppers met een stadionverbod op eigen gelegenheid kunnen afreizen en een kaartje kunnen kopen. De Nederlandse politie houdt er rekening mee dat de harde supporterskernen van beide clubs in Wales zijn.

Behalve verscherpte veiligheidsmaatregelen rondom de stadions worden ook de hotels van beide ploegen streng in de gaten gehouden.

Bij de organisatie van trainingskampen zorgen clubs met rivaliserende supportersgroepen er normaal gesproken voor dat ze elkaar in het buitenland ontlopen, maar Ajax en ADO hebben elkaar niet gepolst.

Een week geleden waren er ongeregeldheden voorafgaand aan de afscheidswedstrijd van Jaap Stam in Zwolle. Negentig aanhangers van Ajax werden gearresteerd voor openlijke geweldpleging, belediging en mishandeling. Eén politieagent raakte toen gewond.

In Cardiff City treft Ajax na een reeks van amateurploegen de eerste professionele ploeg in de voorbereiding. De club van oud-Feyenoorder Glenn Loovens speelt in de Engelse eerste divisie. De ploeg reikte vorig seizoen tot de finale van de FA Cup.

Cardiff is óók de club van Jerrel Hasselbaink, maar hij heeft een geschil met de club over zijn contract. De 36-jarige oud-international heeft naar eigen zeggen recht op een contractverlenging omdat hij afgelopen seizoen 44 duels speelde.

Volgens een clausule zou hij bij dertig of meer gespeelde wedstrijden een jaar verlenging krijgen, maar Cardiff wil niet met hem verder. De club uit Wales beweert dat de clausule mondeling is opgezegd.

Beide partijen troffen elkaar woensdag tijdens een hoorzitting bij de Engelse vakbond voor profvoetballers (PFA). ''Het is afwachten of we hier nog uitkomen. Het lijkt erop dat we naar de rechtbank moeten,'' aldus Hasselbaink. (JOP VAN KEMPEN)

undefined

null Beeld
Meer over