PlusNieuws

Podium lonkt voor Bendsneyder

In ‘zijn’ Assen leverde Bo Bendsneyder (23) afgelopen weekeinde de beste prestatie van het seizoen. De Nederlander eindigde na een enerverende race op de vijfde plek in de Moto2.

Robin Campmans
Bo Bendsneyder. Beeld Reuters
Bo Bendsneyder.Beeld Reuters

Als de TT Assen in aantocht is, weet Bo Bendsneyder dat hij veel meer in de spotlights staat dan bij andere races. Een voorbeschouwing hier, interview daar, het hoort erbij. Allemaal leuk en aardig, uiteindelijk gaat het om de prestatie om het asfalt. Bendsneyder, bezig aan zijn vijfde seizoen in de Moto2, was wel een keer toe aan een succes. Dat gebeurde voor een uitverkocht huis in Assen, waar Bendsneyder gisteren liet zien te kunnen knallen als het moet. Vijfde, zijn beste prestatie van het seizoen en de tweede keer ooit dat hij zo hoog in de Moto2 eindigt. En toch... “Het doel was het podium,” zei hij. “Daarvoor moet wel echt alles kloppen. Maar ik heb zeker genoten.”

Het ene jaar was dan ook totaal anders dan het andere. In 2021 eindigde Bendsneyder, na een valse start, op de vijftiende plek. Het ‘goede’ nieuws: dat gebeurde in de betrekkelijke anonimiteit. Vanwege de coronamaatregelen waren er nauwelijks toeschouwers, in niets was de sfeer te vergelijken met het uitverkochte huis van gisteren (100.000 toeschouwers). Volle campings, ouderwets filerijden op de A28, drukte bij de vele tentjes rondom het circuit, de TT was weer zoals de TT hoort te zijn. Natuurlijk, het hoogtepunt is en blijft de MotoGP. Maar in de koningsklasse viel regerend wereldkampioen en klassementsleider Fabio Quartararo al snel uit en was er van spanning niet echt sprake (Francesco Bagnaia reed van start tot finish aan de leiding en won). Daardoor werd eigenlijk het voorgerecht min of meer de hoofdmaaltijd, of anders toch zeker een heerlijke opwarmer. Terwijl de Spanjaard Augusto Fernández de overwinning vierde, waren heel veel ogen na de finish ook gericht op Bendsneyder. Zwaaiend naar de menigte reed hij onder luid applaus terug de pits in.

Alle voortekenen in aanloop naar de race waren al goed. Bendsneyder kwalificeerde zich als achtste, maar was daar eigenlijk niet te tevreden mee omdat het gat naar de top echt minimaal was. “Normaal gesproken had ik met de kwalificatietijd tweede of derde gestaan,” zei Bendsneyder.

De race werd er eentje om van te smullen, hoewel voor Bendsneyder de start tegenviel. Hij ging van plek 8 naar plek 10, maar rukte daarna op. De coureur van Pertamina Mandalika kwam, na de nodige inhaalacties, zelfs even op de derde plek. Zou het gaan gebeuren, een Nederlander op het podium? Alles leek toch mogelijk in de kopgroep. Meer en meer waren de oehs en aahs te horen toen Bendsneyder opstoomde of juist weer een plek moest inleveren. Dat laatste gebeurde in de slotfase waardoor hij uiteindelijk vijfde werd. Een lekker einde zo voor de zomerstop, de eerstvolgende race is begin augustus op Silverstone. Gevolgd door nog acht races tot begin november. “Hopelijk komt er later dit seizoen nog wel een podiumplek.”

Zestienjarig racetalent

Zonta van den Goorbergh, de andere Nederlander in de Moto2, werd achttiende. “Daar moeten we tevreden mee zijn, de race was goed,” sprak het pas zestienjarige racetalent. De zoon van voormalig coureur Jurgen van den Goorbergh sloeg de Moto3 over en debuteert dit seizoen in de Moto2. Dat op zich is al bewonderenswaardig. Naar in de punten rijden wordt nog niet gekeken, maar het zal natuurlijk wel heel mooi zijn. De vijftiende plek levert het laatste punt op. “Ik denk wel dat het erin zit,” zei Van den Goorbergh junior. Zijn vader was zichtbaar emotioneel voor de race en ook na afloop. “Hij maakt enorme stappen. Aan het begin van dit seizoen zaten we op een minuut achterstand van de winnaar. Dat willen we terugbrengen naar 25 seconden. We zitten nu op 28.”

Meer over