Plan KNVB: alleen kinderen in de lege stadions

Een voorstel om kinderen toe te laten in stadions om de sfeerloze wedstrijden zonder publiek te verlevendigen, valt goed in de ere- en eerste divisie. Het is onderdeel van het plan dat de KNVB binnenkort aan de overheid zal presenteren.

Nik Kok
Bij de bekerwedstrijd tussen Ajax en AZ in januari 2012 waren 22.000 kinderen aanwezig. Beeld AP
Bij de bekerwedstrijd tussen Ajax en AZ in januari 2012 waren 22.000 kinderen aanwezig.Beeld AP

Een stadion vol kinderen, dat doet PSV-directeur Toon Gerbrands direct denken aan die middag in 2012, toen hij als AZ-directeur in de Arena tussen duizenden kinderen de bekerwedstrijd tussen Ajax en AZ bekeek. Het was destijds een luchtige oplossing voor de straf die Ajax opgelegd had gekregen toen AZ-doelman Esteban was belaagd door een Ajax-­supporter.

Datzelfde plan begint nu handen en voeten te krijgen voor de in september weer op te starten eredivisie, waarbij sfeerloze wedstrijden zonder publiek een schrikbeeld zijn. Kinderen kunnen het coronavirus minder snel verspreiden dan volwassenen en vormen zo een minder groot risico. “Een ludiek idee,” vindt Gerbrands. “Zeker iets om over na te denken. Al zijn er natuurlijk nog veel organisatorische haken en ogen.”

Per klas

Uit de ervaringen van die wedstrijd in 2012 kan meegenomen worden dat het raadzaam is om de kinderen per klas te vervoeren. Gerbrands: “Dan is het beter te managen. Als iedereen z’n eigen kinderen gaat brengen, heb je natuurlijk een probleem. Zeker bij de grote stadions.”

Het plan kan op veel sympathie rekenen bij veel clubs. “Alles beter dan die lege betonnen bakken die je te zien krijgt als je wedstrijden zonder publiek speelt,” zegt PEC Zwolle-voorzitter Adriaan Visser. “Misschien dat mensen die slechts nauwkeurig naar alle technische aspecten van het spel kijken daar nog iets aardigs uithalen, maar als gewone supporter vind ik er niet veel aan.”

‘Best raar’

Clubs kunnen zich schrap zetten voor al die kinderen in het stadion, weet Gerbrands. “Van dat duel in de Arena weet ik nog dat de kinderen haast overal voor juichten. Ook als de bal meer dan vijf meter naast gaat. Ze steunen niet blind één enkele club, de sfeer is totaal anders. ‘Best raar’ vonden veel spelers dat toen.”

 
Meer over