Update

Pirates valt buiten de prijzen

Pim Walsma (links), de verliezende werper, vecht tegen zijn tranen terwijl de Pioniers feest vieren. Foto Henk Seppen Beeld
Pim Walsma (links), de verliezende werper, vecht tegen zijn tranen terwijl de Pioniers feest vieren. Foto Henk Seppen

AMSTERDAM - De honkballers van L&D Amsterdam (Pirates) zijn de landstitel kwijt. Konica Minolta Pioniers won zaterdag met 4-2 van de ploeg van coach Rikkert Faneyte en daarmee de best-of-fiveserie in de halve finales van de play-offs met 3-1.

Pirates werd vorig seizoen voor het eerst sinds 1990 landskampioen. Voorzitter John Witte hield ondanks dit succes de doelstellingen voor dit jaar redelijk bescheiden. Het seizoen zou geslaagd zijn als de play-offs om de landstitel en de Final Four om de Europese Champions Cup werden gehaald.

''Je kunt op het beslissende moment net niet de vorm hebben of er ligt net een graspol verkeerd. Ik vond het daarom onnodig te veel druk op de ploeg te leggen.''

Pirates voldeed aan beide doelstellingen. Toch is het de vraag of het seizoen geslaagd genoemd kan worden, want de ploeg pakte geen prijs. En dat terwijl het begin van het seizoen veelbelovend was. Pirates won in april de eerste acht competitiewedstrijden en plaatste zich in dezelfde maand voor de Final Four om de Champions Cup.

In het vervolg van de competitie liet de ploeg steekjes vallen. Daar was een aantal verklaringen voor. De sterke slagploeg van Pirates sloeg genoeg honkslagen, maar vergat te vaak wedstrijden te beslissen. Bovendien werden de werpers geplaagd door blessures, waardoor coach Rikkert Faneyte moest puzzelen op de heuvel. Faneyte gooide twee weken geleden tegen HCAW zelf twee innings.

Ook kon Faneyte zijn spelers bijna geen rust geven. Naast het eigen programma had Pirates ook te maken met wedstrijden van het Nederlands team. Bondscoach Rod Delmonico riep zeven spelers van Pirates in juli op voor het World Port Tournament. Alleen Door Neptunus leverde meer internationals.

Ondanks al deze problemen eindigde Pirates als tweede in de competitie en ging de ploeg als favoriet de halve finales van de play-offs tegen Pioniers in. De Amsterdammers begonnen goed aan de best-of-fiveserie. Het eerste duel werd met 11-3 gewonnen. Pioniers won de tweede en derde wedstrijd. Vooral het tweede verlies kwam hard aan. Die nederlaag was vooral te wijten aan veldfouten van Pirates.

Om kans te houden op plaatsing voor de Holland Series moest zaterdag in Hoofddorp de vierde wedstrijd worden gewonnen. Dat leek te lukken. Door een homerun van Fausto Alvarez Rizo, met één man op de honken, namen de Amsterdammers in de tweede inning een
2-0 voorsprong. Door een fout van derdehonkman Pavèl van Zaane in de zesde inning kwam Pioniers terug tot 2-1. Startend werper Adam Blackley en zijn opvolger Nick Stuifbergen deden het uitstekend.

Het was aan closer Pim Walsma in de laatste inning de voorsprong vast te houden. Walsma was vorig jaar in de finale tegen Kinheim de gevierde man, maar nu ging het mis. Hij kreeg direct twee honkslagen tegen. Omdat Mark-Jan Moorman vervolgens een homerun sloeg, won Pioniers met 4-2 en plaatste de ploeg zich voor de Holland Series tegen Neptunus.

''Pioniers was deze serie gewoon beter dan wij,'' concludeerde eerstehonkman Sidney de Jong.

Faneyte had nog geen verklaring waarom het dit seizoen niet gelukt was. ''Het was een moeilijk jaar. Alleen ben ik er nog niet uit waar dat aan lag. Ik neem voorlopig afstand om daar rustig over na te denken.''

Voorzitter Witte zei het seizoen rustig met de coach en de spelers te willen evalueren. Volgens hem valt Faneyte weinig te verwijten. (CURT SIMONS)

Foto Henk Seppen

Meer over