Peter Bosz trekt aan de bel: ‘Ik maak me zorgen over overbelasting’

Iedereen is blij dat er weer mag worden gevoetbald, maar in de aanloop naar de Duitse bekerfinale trekt Leverkusencoach Peter Bosz aan de bel over de belasting van zijn spelers. ‘Ik maak me zorgen.’

Maarten Wijffels
Peter Bosz spreekt zijn spelers toe tijdens de wedstrijd tegen Mainz 05 (1-0), afgelopen zaterdag. Beeld BSR Agency
Peter Bosz spreekt zijn spelers toe tijdens de wedstrijd tegen Mainz 05 (1-0), afgelopen zaterdag.Beeld BSR Agency

Komende zaterdag in Berlijn zullen zijn spelers zich nog wel een keer kunnen opladen, is zijn verwachting van Peter Bosz. En bij tegenstander Bayern München zal dat in de finale om de DFB-Pokal niet anders zijn. “Toch maak ik me oprecht zorgen over wat we momenteel aan het doen zijn met z’n allen,” zegt de trainer van Bayer Leverkusen.

“In de discussie over voetbal en corona gaat het veel over geld. En of er wel of geen fans bij wedstrijden mogen zijn. Ik maak me echter vooral zorgen over de belasting van onze spelers. Dit kan niet goed gaan. En je ziet ook dat het niet goed gaat. Vooral de vermoeidheid in het hoofd maakt de kans op blessures een stuk groter. Je ziet dat in Duitsland, in Engeland, in Spanje. En dan heb je het niet eens over spierblessures, maar over zwaardere blessures, aan enkel of knie.”

Nauwelijks rust

Bosz pakte woensdagmiddag, tijdens een online persconferentie in de aanloop naar de beker­finale, de kalender voor de rest van deze zomer er maar eens bij. “We hebben afgelopen weekeinde in Duitsland de competitie afgerond. Nu werken Leverkusen en Bayern München toe naar de bekerfinale. Als die is gespeeld, krijgen jongens bij mij twee weken vrij, verplicht, want daarna begint de voorbereiding op het uitspelen van de Europa League in augustus. Dat vrij zijn is overigens wel aan restricties gebonden. Zuid-Amerikaanse spelers mogen bijvoorbeeld niet naar huis, want dat is niet veilig.”

Bosz vervolgt: “Hopelijk doen we het in de ­Europa League zo goed, dat we tot de finale van 21 augustus bezig blijven. Het huidige seizoen zit er dan op, na dertien maanden, maar rust tot aan het nieuwe seizoen is er nauwelijks als je international van een land bent. Eind augustus beginnen die spelers alweer met de voorbereiding op de Nations League. Na twee interlands in de eerste week van september begint vanaf 11 september het nieuwe clubseizoen met beker en competitie. En omdat de Bundesliga in september van start gaat, zit je met vijf speelrondes die naar later in het seizoen doorschuiven.”

Later instromen

De besturen van Bayern en Leverkusen hebben nu gezegd: moeten we iets doen aan de roofbouw? Bosz: “In Duitsland zijn wij de twee meest belaste clubs, dus nemen we het voortouw om in gesprek te gaan met de Duitse bond. Voor ons gaat Rudi Völler, onze hoogste sport­directeur, met de voetbalbond om de tafel. ­Bayern alleen al heeft vier Duitse internationals, wij drie. Kijken of we later kunnen instromen in de Bundesliga van komend seizoen is een idee. Misschien is het een optie dat spelers niet meedoen in die eerste duels van de Nations League. Ook bondscoach Joachim Löw heeft er niks aan als er iets met zijn spelers gebeurt.”

Hoewel hij openlijk zijn zorgen uit, vindt Bosz het goed dat de topcompetities van Europa hun seizoen uitspelen. “Dat er een pandemie is uitgebroken, daar kon niemand wat aan doen. Van alle opties die er waren, was proberen de competitie op het veld te beslissen de minst ­slechte.”

“Als ik kijk naar de Bundesliga, dan brengt het ons ook veel dat Duitsland half mei de eerste topcompetitie was weer aftrapte. In de eerste weken kreeg de Bundesliga veel meer aandacht. Overal in het buitenland keken voetballiefhebbers naar de Duitse wedstrijden. Talenten zoals Kai Havertz zijn nog bekender geworden bij een groot publiek. Als je dat vergelijkt, vind ik dat in Nederland te vroeg is geroepen: zet de competitie maar stop.”

Meer over