Peloton is verdeeld: ‘Doorfietsen is slecht voor het imago van wielrennen’

Na Parijs-Nice wacht het wielrennen een grote leegte. Geen klassiekers, geen Giro, maar een gedwongen rustperiode. Intussen is het peloton verdeeld.

Daan Hakkenberg
Het peloton in de zaterdagetappe van Parijs-Nice, die door de coronacrisis de laatste werd.  Beeld AFP
Het peloton in de zaterdagetappe van Parijs-Nice, die door de coronacrisis de laatste werd.Beeld AFP

Natuurlijk kreeg Parijs-Nice een winnaar. Sterker nog, met Maximilian Schachmann heeft het Duitse wielrennen er een volleerd klassementsrenner bij. En ritwinnaar Nairo Quintana voorzag zaterdag de laatste etappe van vuurwerk.

Toch was dit alles een voetnoot.

Parijs-Nice 2020 zal vooral herinnerd worden als de corona-editie. Een aantal ploegen sloeg de wedstrijd uit eigen beweging over en sommige renners – onder wie wereldkampioen Mads Pedersen – besloten onderweg af te stappen. Zo zaaide de dreiging van Covid-19 vooral verdeeldheid in het peloton.

Boosheid overheerste

Merijn Zeeman, sportief directeur van Jumbo-Visma, kon het maar moeilijk verkroppen dat er werd gefietst. Zijn ploeg had zich – net als bijvoorbeeld Ineos, Mitchelton-Scott en Movistar – teruggetrokken en toch overheerste bij hem vooral boosheid. “Ik vind het stuitend dat Parijs-Nice is doorgegaan. Bizar dat er doorgefietst werd, frustrerend ook. Slecht voor het wielrennen en de beeldvorming.”

Dat in alle omliggende landen een streep ging door wedstrijden en evenementen, en dat alle Vlaamse klassiekers in maart zijn geschrapt, maakte de organisatie van Parijs-Nice niets uit. De ASO, ook verantwoordelijk voor de Tour de France, hield het publiek op afstand en schrapte de slot­etappe, maar gereden werd er.

Ondertussen hield de internationale wielerbond UCI zich stil in de discussie over wel of niet rijden.

Zondagmiddag kwam alsnog de mededeling dat voorlopig alle koersen geschrapt worden en dat tot en met 3 april geen UCI-punten worden vergeven. AIGCP, het verbond van wielerploegen, is eveneens onzichtbaar in tijden van corona-crisis. En de ploegen waren vooral bezig met zichzelf. Teams die niet in Parijs-Nice waren, hielden zich afzijdig. Zij die wel reden, wilden vooral winnen.

Dus was de wielerwereld de afgelopen week zoals zo vaak een ratjetoe van meningen en standpunten, maar ontbrak het aan daadkracht. Daarin staat het wielrennen overigens niet alleen. Ook andere sportorganisaties, zoals de KNVB en de Rotterdam Marathon, wilden niet op de zaken vooruitlopen en wachtten vorige week op overheidsmaatregelen voordat ze zelf in beweging kwamen.

Gebrek aan visie

Het besluit dat in maart niet gereden wordt, is slechts duidelijkheid voor de korte termijn. Nu zal de Ronde van Vlaanderen (5 april) ook niet doorgaan en Parijs-Roubaix (12 april) lijkt ook hoogst onzeker, al zijn het niet de organisatoren zelf die er een streep doorhalen. Maar hoe zit het met bijvoorbeeld de Amstel Gold Race (19 april) en Luik-Bastenaken-Luik (26 april)? Nog niet afgeblazen, terwijl iedereen inmiddels weet dat de Giro d’Italia in mei niet doorgaat.

Zeeman bespeurt een gebrek aan visie, saamhorigheid en realiteitszin. “Terwijl winkels worden leeggehamsterd, gaat het erover of de Ronde van Vlaanderen over drie weken doorgaat. Wij zitten in een bubbel. Word wakker, mensen! Overheden zitten er op dit moment niet op te wachten om ook nog over een wielerwedstrijd na te denken. Het is in eerste instantie niet gelukt meer eenheid te krijgen, maar ik hoop dat die nu wel komt. Ik roep op tot meer duidelijkheid voor april. Het is aan ons om die te geven.”

Patrick Lefevere, manager van de Belgische ploeg Deceuninck – Quick-Step, die wel Parijs- Nice reed, betwijfelt of die duidelijkheid en eenheid er komen: “Ook de UCI kan niet beslissen. Het gaat per land en dan is het een minister die erover gaat. Ik beslis niet, Merijn Zeeman ook niet, maar de minister van Volksgezondheid.

De eenheid is er ook in het dagelijks leven niet. Bij ons in België gingen restaurants en cafés op slot, terwijl een paar kilometer verderop bij jullie, vlak over de grens in Sluis, gewoon in het café gedronken kon worden.”

Meer over