'Paus van het voetbal' houdt zeeën van tijd over voor Ajax

Johan Cruijff wordt in de namiddag gepresenteerd als adviseur van de Mexicaanse grootmacht Chivas Guadalajara. Een opmerkelijke move, nu hij in Amsterdam nog volop bezig is met zijn hervormingen. Wat wil de legendarische nummer 14 bereiken in Midden-Amerika en is een verband met Ajax? Volgens AD-correspondent Edwin Winkels is het Cruijff in ieder geval niet om het geld te doen.

Redactie
null Beeld ap
Beeld ap

Zijn recentelijke terugkeer bij Ajax is vrijblijvend en kosteloos. Winkels: 'En Cruijff heeft de afgelopen jaren belachelijke aanbiedingen gehad van sjeiks uit Arabische landen, Qatar en Dubai, en ook in Rusland, om daar clubs van zijn voetbalinzichten te voorzien.'

Al die aanbiedingen sloeg Cruijff resoluut van de hand. 'Maar het schijnt dat hij toch iets met Mexico heeft', vervolgt Winkels.

Chivas wilde hem nu eigenlijk als trainer hebben, maar dat wil Cruijff (64) niet meer op zijn leeftijd. 'Hij stelt waarschijnlijk een dezer dagen al een trainer aan - Michael Laudrup wordt genoemd - en blijft tien dagen in Mexico om alles op poten te zetten. Daarnaast zal hij twee of drie keer per jaar daarheen reizen om te controleren of het allemaal een beetje loopt en stuurt hij er af en toe mensen heen om te bekijken hoe zijn plannen worden uitgevoerd.'

En dus houdt Cruijff zeeën van tijd over voor zijn werk als bondscoach van het Catalaanse elftal en Ajax, waar hij binnenkort waarschijnlijk aftreedt als commissaris. De oud-spelverdeler - de afgelopen weken veelvuldig op jeugdcomplex De Toekomst - is daarmee alleen nog adviseur van het zogenaamde technisch hart, bestaande uit Dennis Bergkamp, Wim Jonk en Frank de Boer.

Aan geld geen gebrek bij Chivas, dat laatste staat in de Mexicaanse competitie en de eerste zeven duels heeft verloren. Eigenaar Jorge Vergara is steenrijk. 'Cruijff is voor het voetbal als de paus voor de kaltholieken', zo kondigde Vergara gisteren de komst van 'JC' aan.

undefined

null Beeld
Meer over