Paralympische Spelen officieel geopend

De nieuwe Braziliaanse president Michel Temer heeft woensdagavond de 15de editie van de Paralympische Zomerspelen officieel geopend. De openingsceremonie werd bekeken door een nagenoeg uitverkocht Maracana-stadion in Rio de Janeiro. Net als tijdens de opening van de Olympische Spelen werd Temer onthaald met boegeroep.

Redactie
De Braziliaanse zwemmer Clodoaldo Silva ontsteekt het olympische vuur. Beeld REUTERS
De Braziliaanse zwemmer Clodoaldo Silva ontsteekt het olympische vuur.Beeld REUTERS

Ook Carlos Arthur Nuzman, voorzitter van het organisatiecomité, moest zijn speech onderbreken omdat hij luid werd uitgejouwd toen hij de Braziliaanse regering bedankte voor haar steun. Brazilië maakt al enige tijd een ernstige politieke crisis door. En veel mensen zijn het niet eens met de afzetting van president Dilma Rousseff.

De Braziliaanse zwemmer Clodoaldo Silva kreeg de eer om - in de stromende regen - de paralympische vlam aan te steken. De Nederlandse atlete Marlou van Rhijn droeg de Nederlandse vlag het stadion binnen. De atlete, vier jaar geleden in Londen winnares van de 200 meter en de nummer twee op de 100 meter, is een van de 126 Nederlandse sporters die in actie komen in 14 verschillende sporten. In totaal strijden ruim 4.300 atleten uit 159 landen de komende anderhalve week in 22 sporten voor in totaal 2.642 medailles.

Marlou van Rhijn draagt de Nederlandse vlag het stadion binnen. Beeld anp
Marlou van Rhijn draagt de Nederlandse vlag het stadion binnen.Beeld anp
Prinses Margriet (links) zwaait naar de Nederlandse delegatie. Beeld anp
Prinses Margriet (links) zwaait naar de Nederlandse delegatie.Beeld anp
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images
Meer over