Paardensport legt wedstrijden stil na uitbraak virus

De internationale paardensportfederatie FEI heeft vrijwel alle internationale wedstrijden tot 28 maart geschrapt wegens de uitbraak van het rhinopneumonievirus. Dit treft in Nederland ook Dutch Masters, voorheen Indoor Brabant. Dat zou volgende week beginnen.

Het Parool
Archiefbeeld Beeld ANP
ArchiefbeeldBeeld ANP

Het rhinopneumonievirus is ruim een week geleden gesignaleerd op het internationale concours van Valencia. Inmiddels zijn er in meerdere landen gerelateerde uitbraken, waaronder in Frankrijk, Engeland en Duitsland. In Valencia waren 25 paarden uit Nederland. 13 ervan staan weer in de eigen stal.

De FEI noemt het een ‘bijzonder moeilijk besluit’ om alle internationale wedstrijden tot 28 maart te schrappen. “Dit is een tweede zware klap, nadat de internationale kalender al een jaar is ontregeld vanwege het coronavirus,” zegt secretaris-generaal Sabrina Ibáñez van de FEI. “Maar deze uitbraak is de ernstigste in tientallen jaren. We kunnen geen risico lopen. Het rhinopneumonievirus is bijzonder agressief en kan veel slachtoffers maken. Dat moeten we ten koste van alles zien te voorkomen.”

Behalve Nederland zijn deze landen getroffen door de maatregel van de internationale paardensportfederatie FEI: Frankrijk, Spanje, Portugal, België, Italië, Oostenrijk, Polen, Duitsland en Slowakije. Er is één uitzondering: meer weken durende evenementen, de zogenaamde Tours, mogen doorgaan als ze al zijn begonnen. Doorgaan voorkomt dat heel veel paarden tegelijk verplaatst worden.

Zeer besmettelijk

Volgens een woordvoerster van de Nederlandse paardensportbond KNHS betreft het een zeer besmettelijk virus. “Het kent meerdere varianten, de klachten kunnen variëren van milde verkoudheidsklachten tot ernstige neurologische verschijnselen. De neurologische verschijnselen kunnen overlijden tot gevolg hebben.” De meeste paarden zijn tegen de ziekte gevaccineerd, maar dat biedt geen volledige zekerheid.

De FEI heeft inmiddels 21 dierenartsen naar Valencia gestuurd om de zieke dieren te helpen én de twee plaatselijke collega's te assisteren. Ook wordt extra hulpmateriaal naar de Spaanse stad gezonden. Van vier paarden is bekend dat ze aan het virus zijn overleden, 84 paarden vertonen verschijnselen en 11 worden er behandeld in klinieken in Valencia en Barcelona.

Voor de Dutch Masters betekent het FEI-besluit de tweede opeenvolgende afgelasting. Vorig seizoen werd het evenement in de Brabanthallen op het laatste moment geannuleerd wegens de uitbraak van het coronavirus. Nu zouden de wedstrijden zonder publiek worden gehouden.

Meer over