Overmars over transfer Promes: ‘Rechtszaak speelt mee’

Quincy Promes zit woensdagavond niet bij de Ajax-selectie voor het bekerduel met PSV. De club hoopt nog tot een akkoord te komen met Spartak Moskou.

Het Parool
null Beeld Pro Shots / Jasper Ruhe
Beeld Pro Shots / Jasper Ruhe

In Rusland is de transfermarkt nog ruim twee weken open. “Voor ons was de deadline 1 februari, dus een hele andere onderhandelingssituatie,” zei technisch directeur Marc Overmars woensdagavond bij ESPN. “Ik heb de verwachting dat het rond gaat komen met Moskou.”

Op dit moment is hij geen basisspeler. “Je legt alles op een weegschaal, alles speelt mee,” legt Overmars uit. “Ik zou liegen als ik zou zeggen dat de rechtszaak niet meespeelt. Quincy heeft het het eerste jaar fantastisch gedaan, vormde een geweldig koppel met Ziyech. Maar Antony doet het nu ook heel goed. Zo gaan die dingen.”

Doping

Overmars ging ook in op de dopingschorsing van doelman Andre Onana. “Hij heeft nog een contract voor een jaar. Daar gaan we het dezer dagen met de mensen om hem heen over hebben. Je kunt verlengen, maar het is complex. Als je niet speelt, kan de beloning natuurlijk minder worden.” Natuurlijk staan er dingen in het contract over doping, zegt de technisch directeur. “Maar het gaat erom hoe we gezamenlijk deze weg kunnen bewandelen. Wat gebeurt er als onze keeper het over een halfjaar hartstikke goed doet?”

Maarten Stekelenburg staat woensdag tegen PSV onder de lat. Overmars: “We hebben genoeg vertrouwen in hem.” Komende zomer ook? “Dat zien we dan wel weer.”

Haller

Het was een bewogen week voor Ajax, want naast de zaak-Onana speelde ook nog de vergeten inschrijving voor Sébastien Haller mee. De recordaankoop kan vanwege een vergeten vinkje niet meedoen in de Europa League.

Om te voorkomen dat in de toekomst nog zo’n fout wordt gemaakt, wordt een extra ‘controlepunt’ toegevoegd. Zelf was Overmars niet zo’n punt. “Maar ik denk dat ik dat wel word. Haller stond al op die lijst. Het is geen ingewikkeld systeem. Zolang je met mensen werkt, kunnen zulke dingen gebeuren. Het mag natuurlijk niet. We hebben Haller excuses aangeboden, want dat was het minste dat we konden doen.”

Het vertrek van Brian Brobbey, die komende zomer met een aflopend contract gratis wegloopt uit de Arena, vindt Overmars ‘jammer’. “We zagen de potentie in hem om in Ajax 1 te spelen, zoals bij Gravenberch. We bieden hem de eerste tien wedstrijden aan, zodat hij in de basis kan groeien. Maar ik respecteer zijn keuze.” Volgens de technisch directeur had Ajax veel geduld tijdens de onderhandelingen. “Misschien wel te veel geduld, ook al door een eerdere deadline voor hem. Maar dit is jammer, vooral ook omdat hij Amsterdamse bluf heeft.”

Meer over