Oud-schaatsster Paulien van Deutekom (37) overleden

Oud-schaatsster Paulien van Deutekom (37) is overleden aan longkanker.

ANP/ Het Parool
Van Deutekom in 2010 Beeld anp
Van Deutekom in 2010Beeld anp

Volgens de NOS was ze al geruime tijd ziek.

Van Deutekom beleefde in 2008 het hoogtepunt uit haar carrière toen ze in Berlijn wereldkampioene allround werd. Dat jaar behaalde ze ook zilver bij de WK afstanden op de 1500 en 3000 meter en goud op de ploegachtervolging.

Van Deutekom werd uitgeroepen tot 'Schaatsster van het jaar 2008' en kreeg daarvoor de bijbehorende Ard Schenk Award.

Expeditie Poolcirkel
Daarna wist Van Deutekom, bij de ploeg van TVM van coach Gerard Kemkers lange tijd een belangrijke trainingspartner van Ireen Wüst, nooit meer dat niveau te halen.

De in Den Haag geboren schaatsster maakte in de zomer van 2010 de overstap naar de Control Schaatsploeg onder leiding van Jac Orie.

Van Deutekom stopte in 2012 met schaatsen. Daarna was ze nog een tijdje werkzaam als analist voor de NOS bij schaatswedstrijden.

Ook deed ze mee aan het televisieprogramma Expeditie Poolcirkel van de Avro, waarin het uithoudingsvermogen van bekende Nederlanders werd getest.

Topsport Amsterdam
Van Deutekom deed één keer mee aan de Olympische Spelen. In 2006 eindigde ze in Turijn op de 1500 meter als dertiende en met de vrouwenploeg als zesde op de achtervolging.

Van Deutekom werkte sinds 2015 bij Topsport Amsterdam, meest recent in de functie van accountmanager zwemmen & topsport leefstijlcoach.

'Jij wist het, wij wisten het: deze afloop had zich aangekondigd. Maar het gevoel is niet minder verpletterend. En de onrechtvaardigheid niet minder onbegrijpelijk,' zo schrijft Topsport Amsterdam in een In Memoriam op de site.

Van Deutekom in 2012 Beeld anp
Van Deutekom in 2012Beeld anp

Schaatsers in schok na overlijden Van Deutekom

De Nederlandse schaatswereld heeft geschokt gereageerd op het overlijden van Paulien van Deutekom.

"We wisten dat het slecht ging met Paulien, maar zijn geschrokken door haar overlijden op zo'n jonge leeftijd. De schaatssport verliest een groot sportvrouw en bovenal een geweldig, aimabel mens. Binnen de KNSB heerst verslagenheid bij allen die met haar hebben samengewerkt. Met haar enthousiasme, zowel voor de camera's als achter de schermen, was Paulien een uitstekende ambassadeur voor onze sport'', zegt Herman de Haan, directeur-bestuurder van schaatsbond KNSB.

Erben Wennemars was een tijd ploeggenoot van Van Deutekom bij TVM. "Het leven is soms oneerlijk. Want als het nog niet af is, en je bent nog zo jong, moet je door mogen. Paulien heeft afschuwelijk veel pech gehad. Ze was één van de goeien. Zelden zo'n onbaatzuchtige topsporter gekend. Ik zal haar zachtmoedigheid missen'', schrijft de Zwollenaar op Twitter.

Ook Stefan Groothuis, olympisch kampioen op de 1000 meter in 2014, schaatste samen met Van Deutekom. "Twee jaar lang heb ik met haar in een ploeg mogen zitten. Zo'n ontzettend fijne, positieve en lieve vrouw. Hier kan ik verder geen woorden voor vinden.''

Oud-schaatskampioen Rintje Ritsma schrijft: "Wat is het leven soms oneerlijk en hard. Familie en vrienden veel sterkte met dit grote verlies.''

Meer over