Nieuws

Oud-international Ali Boussaboun na nipte winst op Ghana: ‘Marokko heeft betere spelers dan deze’

Weer verliep de voorbereiding op een groot toernooi niet vlekkeloos voor Marokko. Zonder Hakim Ziyech en Noussair Mazraoui won de ploeg van bondscoach Vahid Halilhodzic wel van Ghana (1-0). Met meer geluk dan wijsheid, zag een kritische Ali Boussaboun.

Marijn Abbenhuijs
Sofiane Boufal heeft net de winnende goal gescoord tegen Ghana en springt de bondscoach van Marokko, Vahid Halilhodzic, in de armen. Beeld AFP
Sofiane Boufal heeft net de winnende goal gescoord tegen Ghana en springt de bondscoach van Marokko, Vahid Halilhodzic, in de armen.Beeld AFP

Sofiane Boufal sprint naar de dug-out en springt in de armen van bondscoach Vahid Halilhodzic. Met een laat doelpunt heeft hij Marokko zojuist een belangrijke 1-0 overwinning op Ghana bezorgd, waarmee het land goed aan de Afrika Cup is begonnen. Een meevaller, want zonder slag of stoot was de voorbereiding op het toernooi niet verlopen – wéér niet.

Marokko moet het deze weken zonder Hakim Ziyech en Noussair Mazraoui doen. De afwezigheid van de Chelseamiddenvelder en de rechtsback van Ajax is illustratief voor het Noord-Afrikaanse land. Conflicten rondom grote toernooien zijn eerder regel dan uitzondering. Ali Boussaboun kan erover meepraten. De voormalig aanvaller van onder meer Feyenoord en FC Utrecht maakte één eindtoernooi mee als international van Marokko.

In 2006 speelde hij een Afrika Cup waaraan zijn land, twee jaar nadat de finale was behaald, begon als een van de favorieten. “Voor het toernooi hadden er wat incidenten plaatsgevonden. Er was een conflict tussen onze meest ervaren speler Noureddine Naybet en bondscoach Badou Zaki. Zaki werd vlak voor de Afrika Cup ontslagen, omdat we ons niet hadden geplaatst voor het WK.”

Ongedisciplineerd

Zo is er altijd wel iets aan de hand bij de nationale ploeg van Marokko, beaamt Boussaboun. Dit keer ontbreken Ziyech en Mazraoui, omdat Halilhodzic het tweetal ongedisciplineerd vindt. Ziyech heeft via zijn sociale mediakanalen gezegd dat de Bosnische trainer niet de waarheid spreekt. Boussaboun: “Als je je beste speler niet meeneemt, dan snijd je jezelf in de vingers. Dan is je trots en je ego belangrijker dan het belang van de nationale ploeg. Dat is een kwalijke zaak.”

Bovendien getuigt het feit dat Halilhodzic, die eind jaren negentig de Afrikaanse Champions League won met Raja Casablanca, nu de bondscoach is van een gebrek aan visie, volgens Boussaboun. “Het is weer een trainer die ergens een keer iets gewonnen heeft, in plaats van een bondscoach die een plan heeft voor de toekomst van het Marokkaanse voetbal. Je hebt een trainer nodig die voor langere tijd wil blijven zitten en er vanaf de jeugd een speelwijze inslijpt. Dat hebben ze bijvoorbeeld in Chili ook gedaan. Zolang je het niet op die manier aanpakt, zul je nooit het uiterste eruit halen. En dat is jammer, want er zit veel potentie in het Marokkaanse voetbal. Financieel zijn er ook genoeg mogelijkheden.”

Veel geluk

Dat toont de eerste wedstrijd op de Afrika Cup maar mondjesmaat aan. Met AZ-aanvaller Zakaria Aboukhlal in de spits worstelt de ploeg van Halilhodzic zich in een matig duel met veel geluk langs Ghana. “Er zit geen idee achter, geen tactisch plan,” verzucht Boussaboun. “Het is hopen op een gelukje. En we hebben betere spelers dan de bondscoach nu heeft opgesteld. Dat Sofyan Amrabat er niet in stond, vind ik onbegrijpelijk. En Aboukhlal in de spits? Hij is bij AZ geen onbetwiste basisspeler en speelt aan de zijkant. Wat wil je dan? Hopen op een toevalstreffer? Ik heb geen enkele uitgespeelde kans gezien.”

Die toevalstreffer komt er wel, die zijn goal uitbundig viert met de bondscoach. “Hij zal nu de rest van het toernooi wel in de basis blijven staan,” concludeert Boussaboun lachend. De man die bij afwezigheid van Ziyech voor de creativiteit in het elftal moet zorgen, heeft Marokko een grote dienst bewezen. Door de 1-0 overwinning in de eerste wedstrijd is de belangrijkste concurrent om groepswinst in poule C van de Afrika Cup alvast verslagen.

Meer over