Oranje steekt tegen Schotland nog niet in EK-vorm

Het Nederlands elftal heeft het eerste oefenduel in aanloop naar het EK gelijkgespeeld tegen Schotland. In Estádio Algarve in Portugal werd het 2-2.

Het Parool
null Beeld AFP
Beeld AFP

Memphis Depay maakte tweemaal gelijk, de laatste keer in de 89e minuut uit een vrije trap.

Jack Hendry schoot Schotland in de 10e minuut op voorsprong (0-1). Doelman Tim Krul, die de voorkeur kreeg boven Maarten Stekelenburg, zag er niet goed uit bij het afstandsschot. Krul werd eind maart in het verloren uitduel met Turkije (4-2) ook al driemaal van afstand geklopt. Depay maakte in de 17e minuut gelijk. Kevin Nisbet tekende in de 63e minuut voor de tweede treffer van de Schotten.

Nederland speelde met vijf verdedigers en werd nauwelijks gevaarlijk. Na de 2-1 van Schotland schakelde De Boer over naar een systeem met vier verdedigers en drie aanvallers.

Depay

Aanvaller Memphis Depay zei na de teleurstellende oefeninterland ‘blij te zijn dat er niet was verloren’. “We weten dat dit niet onze beste wedstrijd was,” aldus Depay. “We waren slordig af en toe. We moeten nog wat meer schakelen naar bepaalde dingen in dit systeem. Helaas hebben we niet gewonnen, maar we zijn nog in de voorbereiding. We moeten ons niet te veel zorgen maken daarover.”

Depay stipte aan dat hij nog nooit samen met Wout Weghorst in de spits had gespeeld. “Hij is lekker balvast, evenals Luuk de Jong. Hij werkt hard, maar we kunnen hem nog meer gebruiken. Daar zijn we nog naar op zoek, ook tijdens de training. Dat heeft een beetje tijd nodig.”

Blind

Daley Blind was er nog niet bij. Hij is zo goed als hersteld van een enkelblessure en krijgt naar vewachting zondag wel speeltijd. Dan speelt Oranje de ‘uitzwaaiwedstrijd’ in Enschede. Georgië is dan de tegenstander.

Meer over